Ръководството на СДС е взело решение партията да не предлага имена за кандидати за президент и вицепрезидент на колегите си от Реформаторския блок. Това съобщиха официално от централата на "Раковски" 134 след сбирка на Националния изпълнителен съвет.

Официални мотиви за решението няма. Още преди няколко седмици обаче сините дадоха да се разбере и по време на преговорите с парнтьорите им в РБ, че предпочитат кандидатурата да е гражданска, а не партийна. Позицията бе официално заявена от лидера на партията и икономически министър Божидар Лукарски.

На едно от последните заседания на работната група в РБ, която изготвя критериите за номинация на кандидат-президентска двойка и начинът за издигането й, както и в рамките на Изпълнителния съвет на коалицията, е взето решение да няма вътрешни избори за избор на номинация. Предложението бе на СДС, но според останалите партии в обединението за организация и демонстрация на подобен вид демокрация няма достатъчно време, разказаха участвали в разговорите пред Клуб Z .

В събота ДСБ се събират на партийни заседания, за да умуват своята позиция по президентските преговори в рамките на РБ.

КУНЕВА: БЕЗ ЛИДЕРИ ЗА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ НА РЕФОРМАТОРИТЕ

От ДБГ засега имат претенции кандидатът да не е сред лидерите на партиите в Реформаторския блок. Те обаче единствени са споменавали свои хора като удачни номинации - например Даниел Вълчев и Найден Зеленогорски. Самата Кунева, която на предишните президентски избори се кандидатира като независима и зае третото място на изборите, този пък е категорична, че няма да влиза в надпревара. Заради ангажиментите си в изпълнителната власт.

Очаква се другата седмица работната група и Изпълнителният съвет да заседават отново по темата. Според Зеленогорски РБ има амбицията през автуст да има кандидатури, а на изборите общата номинация да стигне до балотаж.