"Огромното мнозинство от нашите мюсюлмани – българските турци, трудно се поддават на радикализация. По-друг е въпросът с циганите и с помаците, които пó се поддават на тези радикализиращи влияния. В сравнение с останалите държави от Балканския полуостров сме на много по-добро ниво, но в никакъв случай не сме напълно неуязвими."

Това каза пред Нова тв експертът по международна сигурност Алекс Алексиев. Той напомни, че не сме приоритетна цел на "Ислямска държава" ("Даеш"), въпреки че според техния сайт България е част от ислямския свят, който е чак до Виена.

"С други думи ние сме ислямска територия според тях. И понеже сме неверници, подлежим на разстрел. Това е факт", каза Алексиев.

Той обърна внимание, че у нас жените с бурки са само от най-бедните, прослойки, но проблемът е друг: "Проблем е, че ние сме оставили нашето мюсюлманско вероизповедание да се командва от чужди граждани – от Дианета. 30 души турски граждани на практика ръководят нашето мюсюлманско вероизповедание. Това е недопустимо".

"През Турция минаха 20 000 джихадисти от Европа – никой не се попита кои бяха тия хора, как бяха създадени. В Западна Европа се създават джихадисти ежедневно и Западна  Европа става най-големият източник на радикални ислямисти", добави Алексиев.

Той напомни, че Турция е пуснала всички джихадисти на Запад, а Ердоган е заплашил Стария континент с "терористичен бумеранг", затова че подкрепя ПКК. "Е, това, което стана в Истанбл, е точно терорстичен бумеранг", смята експертът.

Той даде пример с атентата в ливанско село от миналата седмица, където местни християни бяха нападнати от 8 души джихадисти от организация, подпомагана от Ердоган. Според Алексиев не е пресилено да се каже, че турският президент е "един ислямски диктатор":

"Фактически Европа се поддава на шантажа на Ердоган и му казва – ние ще ти дадем безвизово пътуване, ще ти дадем пари, ако ти ги спреш. Това е задънена улица."

Експертът напомни, че си има Женевска конвенция за бежанците, според която такива са само хора, които са преследвани по политически или религиозни причини.

"А не защото са по-бедни! Защо тогава не вземем 500 млн. китайци, които са по-бедни", попита той.

За Алексиев Европа трябва да обърне внимание на радикализацията и на това, че Саудитска Арабия харчи по 4 млрд. долара на година за ислямизация.

"Това е нещо, което просто не може да се търпи – шериатът се разпространява навсякъде в Европа, в Англия дори има шериатски съдилища. Задаваме ли си въпроса – какво значи шериатът: средновековно мракобесие, ето това значи. Жените нямат тяло, нямат никакви права", обясни той.

После нарече ставащото в Западна Германия "глупост" и даде пример, че към януари 2015 г. списъкът с "изключително опасни ислямисти" в Бундесрепуликата е наброявал 270 души. През 2016 г. те са 497.

За да се контролира само един от тези хора, са необходими между 15 и 20 оперативни работници в Германия. Това означава една армия от 10 000 души, които да се занимават само с тези 500 души, даде пример Алексиев.

По повод това, че "мозъкът" на истанбулския атентат Ахмед Чатаев-Едноръкия, се е движил необезпокояван, той заяви, че най-опасни са второто и трето поколение европейски граждани, които в момента се радикализират:

"Когато ти се радикализираш в европейска държава – дали Франция, или Белгия няма значение, ти си европейски гражданин. Те могат да идват тука, без никой да може да ги спре – това са европейските закони. Това, което е опасно, е че никой не контролира този процес на радикализиране. Във Франция и Германия има абсолютно радикални джамии – всеки ги знае, но не предприема нищо. Защото имало свобода на религиите. Това няма нищо общо – това е проповядване на насилие, не е свобода на религиите."