Преговорите около обща номинация за президент и вицепрезидент на Реформаторския блок обраснаха с още една партийна позиция. Ръководството на ДСБ излезе с решение партията да не предлага имена за изборна двойка, макар и под условие. То обаче е неизпълнимо засега според другите формации в дясната коалиция - свикване на съюзен конгрес на РБ, на който да се утвърди номинацията, а самата коалиция да получи статут на единен политически субект.

Хората на Радан Кънев заявяват:

Изразяваме разочарование и тревога от отказа на една от партиите в РБ да участва в съюзен конгрес на Блока и очаква позициите на останалоте партии в коалицията. Няма да предлагаме кандидат за президент от РБ в рамките на друга процедура на утвърждаване, освен съюзен конгрес.

Според ДБГ обаче такъв конгрес не може да има. Един от мотивите е, че няма време, въпреки че според споразумението за създаване на РБ той отдавна трябваше да бъде проведен. През 2014 г. обаче подготвяното заседание се провали заради нежеланието на хората на Меглена Кунева и СДС да се състои. И оттогава преговорите в коалицията по темата циклят.

ЗЕЛЕНОГОРСКИ: КОНГРЕС НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК? НЕ МОЖЕ

Миналата седмица и СДС отказаха да номинират свой човек за кандидат-президент или вице. Официален мотив нямаше, а само предложение кандидатурите за президентска двойка да дойдат от Гражданския съвет на Реформаторския блок. От него пък не излязоха с позиция.

СДС РЕШИ: БЕЗ СЕДЕСАР В ПРЕЗИДЕНТСКАТА БИТКА

ДСБ подкрепиха идеята на сините за гражданска кандидатура за изборите наесен: 

Изпълнителният съвет на ДСБ приветства и подкрепя предложението на СДС кандидатите да бъдат номинирани от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Призовава Гражданския съвет да включи в дебата широк кръг представители на гражданското общество, които да предлагат кандидатури и да участват в обсъждането на номинациите, пише в позицията им.

Към момента от третия партньор - хората на Кунева, са казали само, че не биха подкрепили номинация на някой от политическите лидери в Блока. Но единствени лансираха свои хора като подходящи, например Найден Зеленогорски или Даниел Вълчев. Самата Кунева, която на предишните избори бе кандидат, но "непартиен", каза, че сега има работа в изпълнителната власт.

ДСБ отново призовават колегите си "заемат твърда и безкомпромисна позиция срещу промени в Закона за съдебната власт и Закона за преодтвратяване на корупцията и за отнемането на незаконно придобитото имущество между първо и второ четене, които биха опорочили реформаторския заряд на тези актове. Те ще поискат и промени в първия закон за реформа в прокуратурата по румънския модел.  Идеята е да се създаде институцията независим зам. главен прокурор с антикорупционно звено, което да работи към него.