Лидерът на БСП Сергей Станишев е гласувал за промяна в Европа, но не и в България. Това стана ясно от думите на Станишев малко след като упражни правото си на глас.

"Гласувах за промяната, която толкова много европейци очакват, защото, за съжаление, тази Европа, която виждаме, не е тази, за която българите и множество други европейци са мечтаели", заяви Станишев.

Според него Европа е обърнала гръб на гражданите и обслужва едрите корпорации. Основната причина за недоволството на Станишев, който е и лидер на ПЕС обаче е фактът, че от два мандата ЕС се управлява от ЕНП. За България лидерът на БСП не иска промяна, а "икономическо развитие, работа, справедливост".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е гласувал, защото това е свещено право, дадено ни от демокрацията. Той заяви, че за разлика от други политици иска България да е в ЕС.

Бойко Борисов гласува. Снимки БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че е гласувал за европейското самочувствие на всеки един български гражданин. Според Местан бюлетината е лесна и няма да затрудни избирателите. ДПС до последно искаше промени в бюлетината с цел максимални улеснения за избирателите. Именно по идея на движението номерата на партиите са оградени в квадратчета, а номерата на кандидатите, чрез които се упражнява преференциален вот, са в кръгчета.

И Лютви Местан даде своя вот.

"Гласувах за това  българските деца да имат за образец Ботев, Левски и Райна Княгиня, а не Кончита Вурст, защото това предлагат от ЕС", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

И Волен Сидеров пред урната.

 

А ето как гласуваха и останалите политици: