Не само Владимир Руменов е бил уволнен от Националната художествена галерия – такава е участта и на негова колежка, уредника на галерията д-р Мария Василева. Тя сама сподели за освобождаването си в профила си във фейсбук. По думите ѝ на 9 юни е бил прекратен временният ѝ трудов договор – „по политически причини“ заради нейно участие в предаването на БНТ „Малки истории“ на 25 април.

УВОЛНИХА КРИТИК НА РАШИДОВ

Според Василева още в деня след появата ѝ в обществената медия, директорът на Националната галерия Слава Иванова я привикала и заявила, че от Министерството на културата я обвинили в назначаването само на врагове. След продължителен тежък натиск „отгоре“ договорът ѝ бил прекратен.

Снощи министърът на културата Вежди Рашидов свика извънредна пресконференция, , за да обясни писмото си до БНТ и журналиста Георги Ангелов, за това има ли цензура и как самият той се е борил срещу нея, какъв е бизнесът на сина му и защо той е напуснал страната, защо има уволнения в институции към министерството.

РАШИДОВ ЗА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ: ОБИЧАМ ТАЛАНТЛИВИТЕ. И ЖУРНАЛИСТИТЕ. В ПИСМОТО МИ НЯМА ЦЕНЗУРА, А БОЛКА

Предлагаме ви текста на статуса на д-р Мария Василева:

Уважаеми приятели и колеги,

Известно време не споделях казуса с моето освобождаване от Националната галерия – не от страх, а от дълбоко отвращение. Сега обаче духът е пуснат от бутилката, болестта се превръща в епидемия, и искам да разкажа как стоят нещата.

На 9 юни временният ми шестмесечен трудов договор, на който бях назначена (както е по закон), беше прекратен в деня на изтичането. В такива случаи работодателят не е длъжен да представи конкретни мотиви.

Причините за това са откровено политически. На 25 април т.г. бях поканена да участвам в предаването на БНТ „Малки истории“, посветено на рушащите се къщи от времето на модернизма. Още на другата сутрин бях извикана от директорката на Националната галерия Слава Иванова, която ми каза, че са ѝ се обадили „с крясъци“от Министерството на културата и са я обвинили, че „назначава само врагове“. Поводът е моето изказване, че тези сгради се рушат, защото държавата не ги привижда като важен културен пласт, през който да се репрезентира, а е заета да строи бутафорни крепости и непрофесионални паметници, с които да конкурира Скопие.

Тежкият натиск „отгоре“ продължи, докато договорът ми услужливо беше прекратен.

Площад Славейков