Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир. Аз дори бих стигнал до крайности в тази посока - Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни, без кораби, без подводници“.

Това е казал премиерът Бойко Борисов при посещението си в Стара Загора, където откри ново депо за твърди битови отпадъци, предаде БГНЕС.

Това е зона, където се очаква да се добива газ, където всички държави имат туризъм, дава възможности за голям стокообмен. Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни”, попита премиерът.

Когато говорим с президента Плевнелиев, ние сме на една позиция по тези теми, каза още Борисов.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: ПРИСЪСТВИЕТО НА НАТО В ЧЕРНО МОРЕ ЩЕ БЪДЕ ПОДСИЛЕНО

Според Борисов обаче, има държави, които искат повече въоръжаване, много повече армия да се струпва.

Аз винаги им казвам, че когато струпваме армия, то води до реципрочна реакция. И обратното – когато руската страна докарва ядрени подводници с крилати ракети, това довежда пък до обратния реципрочен вариант да се засилва отбранителната мощ на НАТО“.

НЕНЧЕВ ОЧАКВА ПОВЕЧЕ НАТО В ЧЕРНО МОРЕ СЛЕД ОКТОМВРИ

Премиерът щял да предложи на колегиите си от Европа тази идея – Черно море да е „без военни кораби и да има патрули да речем“.

Аз като се срещна с хората, те ме питат – път, пречиствателни станции, пенсии, заплати. Няма случай досега някой да ме е питал кога ще купиш нов изтребител, фрегати.”.

Другото, според премиера, било страшно. „Играейки си, светът е забравил какво е война. А то много бързо се случват лошите неща“.

Бойко Борисов даде примери с Крим и Украйна, с Косово.

Затова политиците, ако проявят малко повече човеколюбство, по-добре. Видяхме и във Великобритания, където с един Брекзит англичаните обедняха с 10%”.

На въпрос дали ще се кандидатира на президентските избори премиерът каза, че на тези избори няма, „но ако е рекъл Господ, на следващите ще се кандидатирам. Ще се оженя и ще се кандидатирам”.