Премиерът Бойко Борисов кацна късно снощи в столицата на Иран Техеран. Той бе посрещнат от министъра на пътищата и градоустройството д-р Аббас Ахмад Ахунди, министър на пътищата и градоустройството. Предстоят разговори с първия вицепрезидент д-р Есхаг Джахангири и с председателя на парламента д-р Али Лариджани. Неофициалната цел на посещението е България да опита да продаде поръчания на „Атоменергоекспорт“ първи реактор за нереализираната АЕЦ „Белене“, заради който Националната електрическа компания беше осъдена да изплати 550 милиона евро на руската страна.

Преди да излети вчера премиерът Бойко Борисов обясни, че има няколко варианта за решение на казуса АЕЦ „Белене”, „те се обсъждат и в Министерството на енергетиката, и в Народното събрание, и с руската страна, и сега по време на визитата в Иран ще са тема на разговорите“, предаде БГНЕС.

Посещението в Иран и необходимото съгласие от Русия за евентуална сделка са едно от възможните обяснение за геополитическите изказвания на Борисов в последните седмици. Според анализатори, премиерът се разграничава от твърдия евроатлантически курс на президента Росен Плевнелиев именно в опит да спечели благосклонността на Москва за такава сделка.

БОРИСОВ: ДА ОБЯВИМ ЧЕРНО МОРЕ ЗА ДЕМИЛИТАРИЗИРАНА ЗОНА

Премиерът добави, че „167 хил. евро всеки ден отиват“ за лихви по присъдената сума.

Сега полагам усилия поне в три варианта – да не загубим парите, или да си ги върнем най-малкото, или да продадем проекта и ако се намери инвеститор, който да не иска от нас държавна гаранция, да го сторим. Но това са въпроси, които ще се решат до седмици”.

Борисов обясни, че започват преговори и с Русия, и с Иран, за да бъде продаден съвместно реакторът в Техеран.

Ако не успеем с никой вариант, ще вляза в Народното събрание и ще кажа: „колеги трябва да падне мораториумът и трябва да строим”, закани се Борисов.

Министър-председателят не подмина критиките на АБВ по енергийните проекти.

Бъдещето време е характерно за комунистите – при тях всичко е „ще”, „ще”. Видяхме какво направиха – това е един гьол, имаме да плащаме милиарди, а нямаме нищо. Това е, което са постигнали през годините. Сега ви моля да ми дадете месец време търпеливо да изчакате на намерим решение. Иначе времето минава и през октомври като влезем в режима на бюджета, трябва да го сложим този милиард в бюджета“.

СМЕТКАТА ЗА "БЕЛЕНЕ" ДОЙДЕ: €550 МИЛИОНА ЗА "АТОМЕНЕРГОЕКСПОРТ"

В българската делегация в Иран са включени вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на енергетиката Tеменужка Петкова и министърът на външните работи Даниел Митов.