„България трябва да има по-твърда позиция в европейските институции“ и „Не приемам израза на премиера Борисов "началниците в Брюксел казаха". Не, те не са ни началници“.

Това обяви в интервю за БНТ лидерката на БСП Корнелия Нинова. При посещението си в Брюксел тя призовала равноправно да се уважава всяка малка икономикка, както и да се намали бюрокрацията.

"Не може да се обсъжда 4 часа къде да бъде запетаята в една директива, а да не се обръща внимание на самото съдържание", смята Нинова.

На европейските институции тя предложила и да паднат санкциите срещу Русия. После припомни първото си посещение в чужбина след избора й за партиен лидер - за конгреса на "Единна Русия" в Москва. Там Нинова видяла нова система за избор на народни представители, самата дискусия й се сторила модерна и демократична.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ВСИЧКО ЗА СРЕЩИТЕ НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА С АБВ И "ДВИЖЕНИЕ 21"

По повод кандидат-президентската двойка на левицата лидерката на БСП обясни, че не приема тя да е независима, издигната от инициативен комитет. Най-важното било да се промени обликът на президентската институция, държавният глава да изразява балансирана външна политика и да не взима страна във вътрешен план.

„Различията ще дойдат когато започнем да говорим за имената, идейно сме напълно съгласни едни с други. Знаем мнението на партията за Георги Първанов и Ивайло Калфин, няма да подкрепим тяхна номинация. Предпочитам директния, пред добрия тон“, каза Нинова.

Според нея добро съчетание би било президентска двойка от мъж и жена, а въпрос на виждане било кой да е водещ.

Нинова не си спести критиките и към Росен Плевнелиев, който „грубо наруши баланса“ с позицията си за Черно море и "с неговите хибридни войни“.

„Имаме нужда от президент, който води балансирана външна политика. Във вътрешен план да не разделя хората - г-н Плевнелиев го правеше. Той заставаше на страната на монополи на няколко пъти чрез наложено вето“, каза тя.

След това разкритикува и поведението на Бойко Борисов:

"Гласувахме позиция, а двамата му министри отиват и заявяват друга позиция - кой говори истината? Ако министър-председателят не знае какво говорят неговите министри, лошо. Ако знае, а си играят на добро и лошо ченге, пак лошо. Или да си озапти министрите или край".

Попитана дали БСП ще подкрепи ГЕРБ за сондажите в Черно море, ако там се открие газ, Нинова отговори, че трябвало да се гледа в цялост балансът в енергетиката.

„Нужни са анализи - има ли пазар, какви са количествата, какво се прави с "Белене", каза тя.