Депутатите и парламентарните групи ще имат само 5 дни на разпорожение, за да предложат наследник на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Това записаха избраниците в комисията по бюджет и финанси в правилата за нов избор. Те трябва да бъдат гласувани от Народното събрание в петък, тоест номинации ще се правят в рамките само на идната седмица. Най-новият план на властта е КФН да е с нов шеф преди лятната парламентарна ваканция.

Краткият срок се налага заради "спешността" на иначе забавената от ГЕРБ с повече от месец процедура по избора. Управляващите се разбързаха след писмо от Европа до премиера Бойко Борисов с притеснения за предстоящите тестове на застахователните дружества. 

ЗАКЪСНЕЛИЯТ ИЗБОР НА ШЕФ НА ФИНАНСОВИЯ НАДЗОР ТРЪГВА ПО СПЕШНОСТ

В приетите правила пише още, че кандидатите трябва да имат удостоверение за налиност на минало в Държавна сигурност, трябва да са с юридическо или икономическо образование и "добра професионална репутация и професионален опит". Друго изискване е номинираният да има трудов или служебен стаж по специалността си не по-малко от пет години в сферата на правото, икономиката или финансите през последните 10 години.

Краткият срок закономерно възмути опозицията, а председателката на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) отговори на протестиращите, че е "по-добре късно, отколкото по-късно".

КОЙ БАВИ ИЗБОРА НА НОВ ШЕФ НА КФН

Независимият депутат Георги Кадиев се възмути във фейсбук от изискванията към кандидатите за мястото на Мавродиев. Той написа, че критериите за КФН са по-ниски, отколкото за шефовете на дружества, които институцията надзирава и контролира. И добави по адрес на управляващите:

Разбирам, че искат да направят техен човек. Ама поне малко от малко читави критерии, професионален опит!