БСП внесе в парламента проект за решение, с което идеята на премиера Бойко Борисов отпреди няколко дни Черно море да стане "демилитаризирана зона" да стане реалност. Новината обяви лично лидерката на социалистите Корнелия Нинова в Народното събрание. 

БОЙКО БОРИСОВ: ЧЕРНО МОРЕ ДА БЪДЕ ОБЯВЕНО ЗА ДЕМИЛИТАРИЗИРАНА ЗОНА

Нинова посочи, че мотивите за проекторешението са пълното разминаване на позициите на ресорните министри и министър-председателя по темата.

"Имаме два отговора – или министрите поемат ангажименти и министър-председателят не знае, което е лошо, или министрите поемат ангажименти и министър-председателят знае, което е още по-лошо", коментира Нинова и настоя решението и предложението на България да се представят на следващото заседание на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

На въпрос дали това е "подадена ръка" към Борисов, Нинова обясни, че това ще проличи идната седмица, когато проектът за решение влезе в пленарната зала.

По думите ѝ едва ли депутатите от ГЕРБ ще го подкрепят.

По-рано в интервю за бТВ самият Борисов коригира термина "демилитаризиране" и обясни, че всъщност е имал предвид да се предотврати допълнително струпване на оръжие в Черно море. Дори обясни, че и ние няма как да си "преместим корабите на Перловската река".

На въпрос за призива на премиера партийните лидери да поемат отговорност за президентските избори, Нинова отсече:

"Г-н Борисов, давам ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент на България. Ако го направите, веднага свиквам НС на БСП, искам номинацията на партията за моето име. Ще ви дам тази битка и ще разговаряме в НДК в нощта на изборите кой кой е“, заяви Нинова.