Японската компания SoftBand Group купува британския дизайнер на чипове ARM Holdings за 24,3 милиарда паунда, или над 32 млрд. долара, съобщи Ройтерс. 

ARM е най-голямата технологична компания на лондонската борса и не без причина - на базата на тяхната архитектура работят чиповете в смартфони, таблети (Android и iOS), лаптопи, преносими технологии, които не се нуждаят от мощните, но енергоемки процесори на Intel. 

SoftBank пък е 62-рата най-голяма публична компания в света, третият технологичен гигант в Япония след Тойота и Мицубиши. Основният бизнес на компанията е в телекомуникациите (те бяха единствения вносител на iPhone до версия 4S), но през последните няколко години мултинационалната компания се разрастна в интернет търговията, технологии и маркетинг.

Това е най-голямата сделка за SoftBank досега и е първата, свързана с хардуер. Всяка акция на ARM e оценена на 17 паунда, 40% премия над стойността, с която компанията затвори в петък на борсата.

В технологичните среди се коментира, че това е знак, че гигантът се включва в новата тенденция за "интернет на нещата", концепцията, че много скоро всички заобикалящи ни устройства ще са свързани с мрежата – от домашните електроуреди, ключалката на вратата и нашият автомобил, през офисите и производствените линии, до широк набор от транспортни, водоснабдителни, енергийни и други инфраструктури.