Близо 300 хиляди души по цял свят вече са подписали петиция, която призовава за затварянето на аквариум в южната част на Китай – дом на животно, наречено „най-тъжната полярна мечка в света“. Апатичната мечка, чието име е Пица, е „изложена“ в „тематичен воден парк“ във вътрешността на търговския център „Грандвю“ в град Гуанджоу.

Аквариумът предизвика световна реакция още с откриването си в началото на януари тази година. Една от организациите за защита на правата на животните, базирана в Хонконг, го заклейми като „ужасяващ затвор“.

От управата на парка първоначално отрекоха отношението към Пица да е лошо. Заместник-мениджърът дори заяви пред местен вестник, че „полярната мечка в аквариума е много щастлива“.

Въпреки това, на фона на възмущението от мрачните условия, в които животните са принудени да живеят, докато туристи си правят селфита с тях, членове на организацията „Енималс Азия“ бяха поканени да посетят търговския център през април.

Управата на парка, според активистите, е била „искрено шокирана“ от международния протест и е търсила съвети за това как да се подобрят условията. Но от становище на „Енималс Азия“ се разбира, че няма никакви индикации, че предстои затварянето на аквариума, който е дом още на арктически вълци, белуги и моржове, или за преместването на животните.

И все пак, по-рано тази седмица Дейв Нийл от организацията посочи, че директорите на парка са обещали „по-добър живот за своите животни“ – в резултат на натиска.

Преди време „Енималс Азия“ стана причина за позитивни промени в зоопарка в Ханой, където служителите вече не оковават слоновете, не се организират „циркови представления“ и са осигурени по-добри условия за живот на мечките и тигрите.

По отношение на Пица и китайските социални мрежи негодуват – появиха се хиляди призиви за бойкот на „Грандвю“. А от „Енималс Азия“ се заканват да продължат да се борят за спасението на най-тъжната полярна мечка.

Площад Славейков