Бившият председател на БСП и лидер на ПЕС Сергей Станишев отговори в профила си във фейсбук на многобройните шеги по повод инициираната от него кампания #АзСъмБСП. Преди два дни той призова всички симпатизанти на левицата да заявят открито това в социалните мрежи. Целта е партията да повдигне духа си преди отбелязването на 125-годишнината си на Бузлуджа в края на следващата седмица.

СТАНИШЕВ: КОГА ЗА ПОСЛЕДНО СТЕ КАЗВАЛИ #АЗСЪМБСП?

"Само за два дни, в които тече кампанията ‪#‎АзСъмБСП‬, се нагледах на купища омраза и хули", пише Станишев.

"Искам да видя друга българска партия, която би дръзнала да направи такава кампания? И най-вече да видя реакциите на дежурните във Фейсбук.

Виждал съм тази злоба отблизо: когато палеха Партийния дом, когато викаха по площадите „Кой не скача е червен“, и когато замерваха с павета депутати от левицата в нощта на белия автобус. Парадоксално, но хората, употребени срещу БСП, се оказаха жертви на политическите сили, които доведоха на власт", продължава бившият премиер.

Кампанията му провокира стотици подигравателни коментари в социалните мрежи, които напомняха за миналото на БСП и отговорността на партията за атентата в „Света Неделя“, лагерите след 9-и септември, т.нар. възродителен процес, фалита на банките през 1996/1997 година, избирането на Делян Пеевски и т.н.

НАСТЪПИ ЛИ СТАНИШЕВ МОТИКАТА ИЛИ УЦЕЛИ ДЕСЕТКАТА С #АЗСЪМБСП?

"Омразата, изляла се в кампанията, е част от дългогодишното демонизиране на БСП. Всички провали са на нейната сметка", казва Станишев и припомня, че БСП е управлявала само седем години от 27 години преход.

"На хейтърите ще кажа: опозиция винаги ще има и трябва да има.

Левица в България винаги ще има и трябва да има.

БСП винаги ще има - защото тя изразява ценностите, постиженията и интересите на огромна част от сънародниците ни".

"Имаме своите поуки от нашите победи, носим нашите вини", пише все пак Станишев. Но допълва, че тези моменти от историята „няма да ни запушат устите“.

 

Ето цялата позиция на Сергей Станишев:

Само за два дни, в които тече кампанията ‪#‎АзСъмБСП‬, се нагледах на купища омраза и хули.

Ние, социалистите, имаме куража и откритостта да заявим, че заставаме зад нашите идеи и зад нашата партия. Искам да видя друга българска партия, която би дръзнала да направи такава кампания? И най-вече да видя реакциите на дежурните във Фейсбук.

Виждал съм тази злоба отблизо: когато палеха Партийния дом, когато викаха по площадите „Кой не скача е червен“, и когато замерваха с павета депутати от левицата в нощта на белия автобус. Парадоксално, но хората, употребени срещу БСП, се оказаха жертви на политическите сили, които доведоха на власт.

Омразата, изляла се в кампанията, е част от дългогодишното демонизиране на БСП. Всички провали са на нейната сметка. Интересно, защото за 27 години преход ние сме били в управлението само седем. А разделението на нацията на комунисти и антикомунисти е заслуга на последните. И всички знаем резултата – омраза, политически чистки и счупени съдби и институции.

На хейтърите ще кажа: опозиция винаги ще има и трябва да има.

Левица в България винаги ще има и трябва да има.

БСП винаги ще има - защото тя изразява ценностите, постиженията и интересите на огромна част от сънародниците ни.

На тези нелепи изблици ще отговоря така: Елеонора Петрова, Alexander Prevalsky, Nikolay Berievski, Miroslava Gateva, Martin Mirchev, Блага Кокарешкова, Стоянка Балова, Елена Кръстева, Мартин Мариов, Mina Kuteva, Atanas Atanasov, Румяна Кършелийска дори не са били родени по времето, за което ги обвинявате. Това са новите, млади хора в БСП, които имат мечти и ценности! Благодаря им, че се включиха!

Кампанията #АзСъмБСП не носи омраза, не е насочена срещу никого. Имаме своите поуки от нашите победи, носим нашите вини. Те са част от историята на БСП и на България и не могат да бъдат задраскани. Но няма да ни запушат устите! Каузата на БСП е била и ще бъде вдъхновяваща за стотици хиляди българи. Гордея се, че съм БСП и че съм част от тази градивна и споделена енергия!