Една единствена номинация за нов шеф на Комисията за финансов надзор - на заместничката на финансовия министър Владислав Горанов - Карина Караиванова, бе внесена в парламента до изтичането на крайния срок днес. Името не е изненада - за нея се говори неофициално от две седмици.

Кандидатурата за наследник на Стоян Мавродиев във важния орган е направена от ГЕРБ. Никоя от останалите формации не е извадила име за поста. Така отново състезанието ще е "с един кон", както бе и при избора на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията този месец. Тогава пак имаше само една кандидатура за председател - на Юлия Ненкова от ГЕРБ.

ПАРЛАМЕНТЪТ СТАРТИРА УСКОРЕНАТА ПРОЦЕДУРА ЗА НОВ ШЕФ НА ФИНАНСОВИЯ НАДЗОР

Управляващите изведнъж се разбързаха със смяната на Мавродиев, въпреки че вече бяха пропуснали законовия срок за избора и се говореше, че той ще остане начело на КФН поне до есента и за тестовете на застрахователните и пенсионните дружества. Писмо от Брюксел обаче ги накара да внесат процедурата по избор спешно, срокът за номинации бе едва 5 календарни дни, а гласуването в залата ще е най-късно другата седмица.

КОЙ БАВИ ИЗБОРА НА НОВ ШЕФ НА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР

Според депутати от управляващото мнозинство Караиванова ще трябва да представи концепция за управление на финансовия надзор в понеделник пред комисията по бюджет и финанси, а гласуването в зала на номинацията й ще е в сряда.

Караиванова е икономист, има редица специализации в чужбина и работи в Министерството на финансите от 2003 г.  Сега е зам.-министър на финансите, беше такъв за кратко и в първия кабинет "Борисов".