Процедурата по избор на нов шеф на Комисията за финансов надзор (КФН), стартирана "по спешност" от управляващите, отива в Конституционния съд. Жалбата е подписана от депутатите от БСП, АБВ и независимите депутати Георги Кадиев и Велизар Енчев, а КС вече образува дело. Предстои да се произнесе първо по допустимостта на жалбата, става ясно от сайта на институцията.

Социалистите и колегите им от партията на Георги Първанов протестират срещу съкратения срок за представяне на номинации за поста на Стоян Мавродиев начело на КФН. Според Правилника за дейността на Народното събрание, който има статут на закон, срокът би трябвало да е 14 дни. Процедурните правила за избора на нов шеф, гласувани от депутатите от ГЕРБ и останалите управляващи в парлламента миналия петък, обаче допуснаха времето за номинации да е 5 календарни дни, два от които бяха събота и неделя.

СЪСТЕЗАНИЕ С ЕДИН КОН ЗА НОВ ШЕФ НА КФН 

Въпросният срок за представяне на кандидатури изтече вчера и в деловодството на парламента се появи само едно име - това на заместничката на Владислав Горанов в Министерството на финансите Карина Караиванова.

Тя е предложена за поста на Мавродиев от депутатите от ГЕРБ, а липсата на друга номинация практически прави избора предрешен. Според плановете на властта Караиванова трябва да бъде изслушана от комисията по бюджет в НС във вторник и да бъде гласувана в пленарната зала в сряда.

По закон КС няма срок, в който трябва да се произнесе и по допустимостта на жалбата на депутатите от БСП, АБВ, Кадиев и Енчев. Това може да стане и след като Народното събрание проведе избор. Произнасянето по същество може да се проточи поне до есента. Сезирането на КС не спира нито процедурата по избор, нито би попречило на Караиванова да поеме поста, докато тече делото.