Това е поредният знак за липсата на подготовка за поста - така американският президент Барак Обама коментира изявлението на Тръмп, че може да не помогне на съюзниците от НАТО при случай на нападение от Русия. Според него кандидат-президентът на републиканците просто не е добре подготвен в международната политика, съобщи MSN News.

ТРЪМП: АКО РУСИЯ НАПАДНЕ ПРИБАЛТИКА, ЩЕ ПОМОГНА, САМО АКО ЗАСЛУЖАВАТ

Преди дни Тръмп заяви:

"Ако Русия нападне Прибалтийските републики и ако съм президент, ще им окажа помощ само след като проверя и се уверя, че тези нации са изпълнили напълно задълженията си към нас."

Така той постави под въпрос ключовия чл. 5 на Вашингтонския договор, основополагащ за НАТО - че когато един от съюзниците бива нападнат от външен агресор, това ще се третира като атака към всички в Алианса.

"Има голяма разлика между това да искаме от европейските си съюзници да поддържат разходите си за отбрана, особено в момент, в който Русия става по-агресивна, и да им кажем "Знаете ли какво? Може и да не спазим ключовия принцип на най-важния съюз в историята на света"," отбеляза Обама.

За кандидатката на Демократите Хилъри Клинтън Обама очаквано бе далеч по-позитивен. Тя бе държавен секретар по време на първият му мандат. За нея той казва, че е най-подготвеният за президентския пост кандидат в историята.