Цената на американския суров петрол остава около 40 долара за барел, докато сортът Брент достигна най-ниската си точка за последните три месеца. Причината е увеличеният добив и нарасналият износ от големите страни производителки.

Снощи дори цената на американския суров петрол падна под тази граница и достигна $39.82, но тази сутрин отново се качи с няколко цента. Цената за бъдещи доставки през октомври на петрол от сорта Брент се покачи до $43.85.

Пазарите са подложени на натиск заради увеличено производство от страните от ОПЕК.

ПАЗАРЪТ НА ПЕТРОЛА ОСТАВА НЕСТАБИЛЕН

„Имаше временен баланс на пазара на горива. Сега редовните доставки отново се възобновиха и очакваният спад в търсенето в САЩ се оказа не толкова голям“, коментира Хари Чилингириан, ръководител на отдела за пазара на суровини в BNP Paribas пред Financial Times.

И двата показателя за търговията с петрол – американският суров и Брент, не са били на по-ниски равнища от средата на април и вече изгубиха почти една пета от скока си до $51 за барел през юни.

Според Министерството на петрола на Иран, на пазара продължава да има свръхпредлагане, въпреки очакванията той да се балансира. Иран е страната, която увеличи най-сериозно добива и износа си. Това бе очаквано след отмяната на санкциите на Запада срещу страната.

В същото време Либия обяви в неделя, че приветства отварянето отново на пристанищата си, което е резултат от постигната сделка между правителството и бунтовниците. Въпреки военните, политически и правни проблеми в Либия, националната петролна компания обяви „незабавно стартиране на техническа работа“ за възстановяване на износа. Очаква се Либия да увеличи износа си до 900 хиляди барела дневно още до края на годината.

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия – най-големият износител в света – обяви в неделя, че намалява цените за клиентите си в Азия.

Когато през пролетта цените на петрола в света бяха с подобни цени, крайните продажни цени на бензина и дизела по бензиностанциите в България също се понижиха чувствително. Днес те остават непроменени - около 2 лева за литър.