Испански съд осъди на затвор от 6 до 10 години българските моряци от кораба "Свети Николай", съобщи сайтът Maritime.bg.

Редакцията му твърди, че разполага със съдебното решение.

За всеки от моряците от командния състав на кораба е присъдено лишаване от свобода от по 10 години. За изпълнителския състав присъдата е по 6 години и един ден.

От решението става ясно, че испанските власти обвиняват общо 31 души за трафика на 2,7 тона кокаин, открити на 13 август 2012 г. на борда на българския кораб.

Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, у нас се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото, пище още Maritime.bg. Обвинения не бяха повдигнати срещу Дойчин Дойчев - собственика на фирмата, наела моряците. Българската прокуратура нямаше никакви доказателства срещу него и магистратите не можаха да помогнат на испанските си колеги.

Според информация на близки на моряците, Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания. Роднините на българите коментират, че следва обжалване на наложените наказания, а освен лишаване от свобода Испания иска да наложи и огромни глоби.

 

Капитанът Иван Станчев: Знаех за дрогата, бях принуден

 

Капитанът Иван Станчев е бил принуден да допусне превоза на дрогата. Това става ясно от неговите показания пред испанския съд, твърди Maritimr.bg

Станчев заявява, че първоначално отказал да бъде замесен в трафика. След седмица обаче получил обаждане и заплахи за проблеми, ако не участва.

Полицаи разтоварват пакети с кокаин в пристанище Кадис.

Той признава пред съда, че не е знаел какво е количеството кокаин, но е знаел къде е била скрита дрогата на кораба. Станчев също така не можел да определи пред съда кои от моряците са знаели и кои не.

Кокаинът бил прехвърлен на борда на българския кораб от риболовен съд. Според материалите на делото това е кораб OS CASTRO. Самото прехвърляне е станало по тъмно.

 

Щурмът в океана

 

Корабът "Свети Никола" бе превзет на абордаж от испанската морска полиция на 13 август 2012 г. в Атлантическия океан. Това стана в резултат на международна операция срещу наркотрафика, в която участваха и българските власти.

Испански катер се приближи безшумно до съда и командосите се качиха на борда. Един от българските моряци се опита безуспешно да окаже съпротива.

Един от българските моряци слиза от кораба, като
по заповед на полицаите си държи ръцете на тила.

На борда на "Свети Николай" бяха открити общо 2,7 тона кокаин, разпределени в 108 чувала. Морският съд бе докаран на буксир в средиземноморското пристанище Кадис. Той бе конфискуван от испанската държава.

Арестувани бяха всички 21 български моряци на борда. По-късно част от тях бяха освободени.

Най-сериозните подозрения са срещу капитана Иван Станчев, заяви през октомври 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров. Малко след ареста испански източници съобщиха, че той е бил заснет да се среща и разговаря с колумбийски наркотрафикант в Мадрид.

Тогава се твърдеше, че екипажът закупил дрогата в неидентифицирано пристанище на Карибите. Тогава корабът се казвал "Бургас 3". След покупката съдът се отправил към неназовано атлантическо пристанище в Африка. Там той престоял известно време, като междувременно бил прекръстен на "Свети Николай".

Източниците от Испания твърдяха, че каналът бил същият, по който е прекарвал наркотици задържаният при операция "Кокаинови крале" Евелин Банев-Брендо.