Екипи на зоналното жандармерийско управление в Пловдив ще патрулират съвместно с полицейския участък в пословичния пазарджишки ромски кв. "Изток". Това съобщи пред „Фокус“ Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР.

Мярката идва по предложение на ръководството именно на ОДМВР.

„Засиленото полицейско присъствие има за цел да осигури повече полицейски екипи в района на квартала. Поставените задачи са да реагират бързо и адекватно на сигнали за нарушаване на обществения ред, противодействието на разпространението наркотици и акцизни стоки без бандерол, както и подобряване на дисциплината на водачи в квартала“, уточни Стоянов.

Първото съвместно дежурство на пазарджишки полицаи и колегите им от пловдивската жандармерия ще е в събота вечер. От областната структура на МВР подчертаха, че екстремната мярка "не е обвързана с нарастване на напрежението в квартала", а само с недопускане на нарушения на обществения ред.

Мярката съвпада с обявеното в петък решение на Върховния касационен съд, с което присъдите по т. нар. дело на имамите за радикален ислям бяха напълно отменени и процесът бе върнат. Оправдан бе и първият получил у нас присъда затвор за проповядване на противодемократична идеология имам Ахмед Муса Ахмед.

Същевременно в понеделник столичната кметица Йорданка Фандъкова и МВР министърът Румяна Бъчварова се договориха за подобни извънредни мерки за сигурност в София. Районът около Лъвов мост, Женския пазар, Централна баня, бул. "Мария Луиза" ще бъде наситен с допълнителни части на жандармерията, а видеонаблюдението ще бъде засилено.