Част от финалните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които бяха гласувани на второ четене на 27 юли, ще бъдат атакувани от Съюза на съдиите в България (ССБ) пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, пише БГНЕС.

СЪЮЗЪТ НА СЪДИИТЕ: В ПАРЛАМЕНТА СЕ ВОДИ ВОЙНА СРЕЩУ НАС

След активната намеса на ДПС т. нар. съдебна реформа завърши с това, че първоначалната идея - магистратите да декларират членство в масонски ложи и други общества с негласни устави и правила, се обърна - до описват професионални и съсловни организации. Срещу това се обединиха съдийски профсъюзи, плюс Европейската асоциация на съдиите и МЕДЕЛ.

ОБРАТ: МАГИСТРАТИТЕ ЩЕ ДЕКЛАРИРАТ ДАЛИ СА МАСОНИ

„Обмисляме да сезираме ЕСПЧ, защото е нарушено правото ни на сдружаване”, казва Весислава Иванова - едно от лицата на ССБ.

В момента се уточняват мотивите. Според Иванова обявяването на членство в професионална организация противоречи на основното право на съдиите и прокурорите свободно да принадлежат към професионални организации и погазва Европейската конвенция за правата на човека.

„Не само магистратите, които не членуват, биха били принудени да не се присъединяват към някоя професионална асоциация, но и настоящите членове биха изпитвали натиск да напуснат асоциациите, към които вече са се присъединили”, коментира пред изданието Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите.

Според него е нарушено основното конституционно право на сдружаване на гражданите. Затова - както Атанасов вече бе декларирал, - нямайки право на конституционна инициатива, съюзът ще се обърне към Конституционния съд чрез институциите, които могат да го сезират – главния прокурор, президента, една пета от депутатите, правителството, ВКС, ВАС, омбудсмана, да се произнесат дали е така. Вариантът да се съберат 48 депутатски подписа засега изглежда невъзможен за съдиите от сдружението.