БЕНДЖАМИН ОРЕСКЕС, НАХАЛ ТУСИ

САЩ и Русия превърнаха надпреварата за генерален секретар на ООН в пореден фронт на ескалиращата война помежду им за геополитическо влияние.

Вашингтон, за когото се смята, че иска жена начело на ООН, подкрепя аржентинската външна министърка Сусана Малкора в тайния селективен процес, твърдят източници от ООН. Същевременно източници от ООН казват, че Русия държи на българска дипломатка, семейно свързана със СССР - в съзвучие с желанието на Москва да види човек от Източна Европа на поста.

Предварителните прогнози са, че борбата може да стане толкова грозна, колкото дипломацията го позволява.

"Не съм сигурен, че както Русия, така и САЩ са готови на отстъпки, - каза някогашен висш представител на ООН пред "Политико". - И едните, и другите ми казаха, че смятат, че от другата страна не мислят за интересите на ООН при в този избор и искат да нагодят организацията според своя дневен ред."

Днес 15-те членки на Съвета за сигурност ще участват във втори таен вот, чиято цел е да се види подкрепата за различните кандидати, борещи се да наследят Бан Ки Мун - южнокореец, който изникна като консесусния, но не задължително най-добрия избор преди десет години.

Тайният вот от миналия месец изглежда показва, че и Русия, и САЩ са правили маневри, за да елиминират фаворита на другата страна. Предполагаемият избор на Москва - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, излезе с по-добри показатели от аржентинската външна министърка Сусана Малкора. Най-малко 10 други кандидати са в колодата, като бившият португалски премиер Антониу Гутереш спечели юлския таен вот.

Войната за поста в ООН идва в изключително чувствителен момент от американско-руските отношения, и докато водената в разрез с общоприетото борба на Доналд Тръмп за Белия дом тревожи световните лидери.

Вашингтон и Москва са на нож по въпроса как да бъде спрян конфликтът в Сирия, както и за руското нахлуване в Украйна. Русия също така е подозирана, че стои зад кибератаките срещу Националния демократически комитет (НДК) и кандидат-президентската кампания на хилъри Клинтън. Напрежение около такива спорове вече редовно се наблюдава в Съвета за сигурност на ООН, където Русия с подкрепата на Китай и САЩ с подкрепата на западноевропейските страни вероятно ще бъдат тези, които ще решат избора на генерален секретар.

Драмата се задълбочава от Тръмп - номинирания от републиканците кандидат, който показа необичайна привързаност към Русия и нейния президент Влаадимир Путин, както и презрението му към международните организации, включително към ООН. Медийният апарат на Кремъл съвсем ясно работи за победа на Тръмп над Клинтън, кандидатката на демократите.

Успехът на Тръмп на първичните избори породи опасения в световните кръгове относно това как, ако влезе в Белия дом, той ще работи със следващия генерален секретар.

"Западните дипломати се успокояват, че товаа решение ще бъде взето, докато Барак Обаама е все още президент", заяви Аш Джейн от Атлантическия съвет.

Залмай Халилзад - бивш представител наа САЩ в ООН, посочи, че Вашингтон и Москва успяха да се справят в миналото с избирането на генерален секретар, дори в разгара на Студената война:

"Напрежението между САЩ и Русия днес "може да засегне атмосферата, но не смятам, че ще засегне материята, - каза Халилзад, като допълни, че под "атмосфера" разбира "дебата, тона, използвания език". - Може би нещо тук-там ще се забави. Може би дори ще бъде усложнен живота на фаворита на противника."

По време на тези първоначални турове на неформален балотаж петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия, не могат да използват вето, за да елиминират кандидати. Но след като кръгът се стесни, американското и руското влияние само ще се увеличава, тъй като те вече ще имат правото на вето. До октомври, когато мнозина очакват да стане ясен победителят, той може да не бъде този, който най-много отговаря на изискванията, а някой, който е предизвикал най-малко забележки от страна на Обама и Путин.

Кери при Малкора ден преди вота

Сусана Малкора разговаря с Джон Кери в Буенос Айрес ден преди втория вот. Официално бе съобщено, че двамата не са обсъждали бъдещия генерален секретар на ООН.

Малкора завърши на осмо място при тайния вот на 21 юли, като 7 членки на Съвета за сигурност са я определили като "окуражаваща", 4 - като "обезкуращаваща" и 4 - без мнение, казаха пред "Политико" двама дипломати от ООН. Малкора бе заместник в ООН на Бан Ки Мун, който бе подложен на яростна критика, включително за това, че не е направил достатъчно за справяне с кризаата в Сирия. Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с Малкора в Буенос Айрес. Говорител на Държавния департамент каза, че двамата не са обсъждали въпроса за ООН.

Несправедливо свързват Бокова с Москва

Бокова завърши трета при тайния вот през юли, като получи 9 "окуражаващи" гласа, казаха същите два източника. Но според един от тях два от четирите "обезкуражаващи" гласа за Бокова са дошли от САЩ и Великобритания - членки на Съвета за сигурност с право на вето. Това сочи, че тя доста ще се бори, за да се придвижи напред. Вероятно не е справедливо, но много критици свързват тясно Бокова с Москва, тъй като баща й е бил изтъкнат член на БКП преди падането на берлинската стена. Тя е завършила и един от елитните университети в Москва.

Гутереш, който преди оглавяваше Върховния комисариат на ООН за бежанците, изненада мнозина, когато изскочи като водещ кандидат. Той получи 12 окуражаващи гласа, а трима бяха без мнение на тайния вот през юли според двамата дипломати от ООН.

Генералният секретар на ООН стои на един от най-висшите постове в света. Работата му включва надзор над организация с близо 41 000 служители и мисии по целия свят, занимаващи се с умиротворяване, миграционни кризи и международно развитие. Постът обаче има и редица ограничения като това какво страните членки на ООН ще позволят на генералния секретар да направи.

Съветът за сигурност например решава дали да наложи санкции и да разположи умиротворители. По време на дебатите и обществените форуми с кандидатите за генерален секретар много от тях са били питани как ще работят със Съвет за сигурност, който не сътрудничи, и дали биха имали желание да критикуват този орган. Хартата на ООН не позволява на генералния секретар да надзирава Съвета за сигурност.

Постът – при "най-малкото общо кратно"

Поради трудността да бъде намерен човек, който да задоволява и петте постоянни членки на Съвета за сигурност, този пост често отива у "най-малкото общо кратно", казват анализатори, като имат предвид кандидата, събрал най-малко забележки от силните страни членки.

"По едно време Бан Ки Мун бе известен като бюрократичен бюрократ. Това бе безопасен избор, който няма да разлюлее кораба. Мисля, че видяхме това", каза Брет Шефер, експерт от ООН в консервативната Фондация "Херитидж".

Тези тайни вотове имат за цел да убедят слабо представителите се кандидати да се оттеглят. Дипломати от ООН казаха, че днешното гласуване вероятно ще даде значително повече яснота кой има реален шанс да се пребори за поста. Бившата хърватска външна министърка Весна Пусич призна, че има малко шансове да спечели, и се оттегли от надпреварата, след като завърши последна при първия вот.

В сянката на Тръмп

Доналд Тръмп

Ако Тръмп стане президент, следващият генерален секретар може да работи в доста по-неспокойна обстановка, отколкото обикновено.

Бизнесменът постави въпроса дали САЩ не харчат твърде много за ООН, унижи институцията, като каза, че тя "не е приятел на демокрацията", и дори намекна, че е отворен да обсъди умалена версия на световната организация, вероятно без роля за САЩ. (Тръмп обаче в миналото е хвалил ООН, когато тя искаше да модернизира централата си на брега на Ийст ривър в Манхатън. Тогава магнатът, който извършва сделки с недвижими имоти, заяви, че може да свърши работата по-евтино, отколкото е предвидено.)

От щаба на Тръмп не отговориха на молбата за коментар.

Гутереш - „двоен хандикап“, но с големи шансове

Антониу Гутереш

Надпреварата за генерален секретар все още е широко отворена. Ако Гутереш се представи силно на втория вот, ще стане трудно той да бъде победен, макар той да е това, което един дипломат обяви за "двоен хандикап" - не е жена и не е от Източна Европа.

Неформалната традиция повелява географска ротация за поста и, основавайки се на призива на Русия, мнозина са уверени, че е време следващият генерален секретар да бъде от Източна Европа. Русия има силни връзки с много страни в този регион. Освен това, в почти 71-годишната история на ООН постът никога не е бил заеман от жена - нещо, което най-вече американците, се стремят да променят.

Американски представители няма да кажат публично кого биха желали да видят на поста - ако го направят, това ще бъде смъртоносна целувка за шансовете на човека - макар да намекват, че искат някой с добри управленски качества. Но, вероятно давайки знак за безпокойство от нарасналото напрежение пред изборите в САЩ, американската представителка в ООН Саманта Пауър изтъкна необходимостта да се побърза.

"Ние смятаме, че е наистина важно Съветът за сигурност да пристъпи колкото се може по експедитивно към избора, за да може следващият генерален секретар да има колкото се може повече време да се подготви за този толкова важен пост", каза тя, докато отиваше на вота през юли.

Днешният таен вот трябваше да се проведе миналата седмица, но руснаците искаха да забавят процеса и го отложиха, казаха източници от ООН. Руснаците мълчат и по въпроса кого предпочитат, макар руски дипломати да изявиха предпочитанията си съм човек от Източна Европа.

В миналото 193-те членки на ООН просто подпечатваха името, което им бе давано от Съвета за сигурност. Тази година вероятно пак ще се случи същото. За първи път обаче имаше публични изслушвания, където страните членки задаваха въпроси на кандидатите.

Тюрк – не е най-добрият, но не е и най-лошият

Данило Тюрк

Бившият словенски президент и дългогодишен служител на ООН Данило Тюрк е смятан за компромисен кандидат, но той изненадващо завърши втори на вота през юли, казаха двамата дипломати от ООН.

"Всички признават, че Тюрк може да не е бил стабилен, но той се представи добре и успя да убеди дипломатите, че няма да бъде най-лошият", каза Ричард Гауън от Европейския съвет за външна политика.

От петимата най-добре представили се на първия вот четирима бяха от Източна Европа - Тюрк, Бокова, бившите външни министри Вук Йеремич на Сърбия и Сърджаан Керим на Македония. Мъжете победиха видни кандидатки, сред които Малкора, която е и бивш заместник на Бан Ки Мун в ООН, бившата новозеланскта премиерка Хелън Кларк и дипломатката Кристиана Фигерес от Коста Рика.

Бан Ки Мун бе избран за генерален секретар през октомври 2006 г. Но предшественикът му Кофи Анан бе избран само две седмици, преди да заеме поста си на 1 януари 1997 г. Макар тазгодишната надпревара най-вероятно ще завърши преди изборите в САЩ през ноември, възможно е също напрежението между Русия и САЩ да се влоши през идните месеци, особено заради разследването от ФБР на проникването в сървърите на Демократическата партия.

Междувременно Тръмп все още виси над ООН, независимо дали ще спечели президентството на САЩ или не. Името му е изписано със злато на блещукащ 90-етажен небостъргач, извисяващ се над централата на ООН в Ню Йорк. За кратко Световната кула на Тръмп бе най-високата нежилищна сграда в света.

-----

* Препечатваме статията от специализираното издание "Политико". Бенджамин Орескес е негов европейски кореспондент. Нахал Туси е външнополитическа кореспондентка на изданието.