Няма да обсъждам противоречията на мнения в партията, защото това я прави по-слаба.

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова коментира пред "Дарик" разнобоя по въпроса за различните номинации за президент, развихрил вчера "битка от статуси" в социалните мрежи и задочни размени на реплики между омбудсмана Мая Манолова, Стефан Данаилов, Михаил Мирчев.

„Мястото на тези разговори е в органите на партията. Решенията след разговорите за кандидата ни за президент се внасят в НС на БСП и с гласуване от всички се определя кой ще бъде нашият претендент. Решенията в БСП се взимат по правила”, обяви Нинова.

Тя отрече твърдения в медиите, че Изпълнителното бюро да е обсъждало как да бъде отстранен един или друг кандидат за президентската надпревара. По думите ѝ номинациите, след които са тези на Манолова, ген. Румен Радев, Янаки Стоилов, Михаил Миков и др. са обсъждани, всеки е имал право на мнение, но ИБ няма как да взима решения, които са в правомощията на Националния съвет.

На заседание на пленума, насрочено за 14 август с гласуване трябва да се реши кой от номинираните ще е реалният кандидат-президент, обясни Нинова. Тя не отрече, че е имало "различни позиции и емоции" за кандидат-президентската двойка, но препоръча:

„Редно е сега всички да се успокоят и да пристъпим към работа. В такива случаи трябва да заложим на правила и последователност при изпълнението им и възлагане на вземането на решения от органите на партията, а не на лични пристрастия”.

Макар че според лидерката на БСП няма нищо предрешено в избора на кандидатпрезидентска двойка, Нинова обяви, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов "е разколебан дали да се кандидатира за президент, защото кандидатурата на ген. Радев е причина за неговото видимо притеснение". И продължи:

„Той е разколебан дали да се кандидатира за президент, защото кандидатурата на ген. Радев е причина за неговото видимо притеснение. Борисов не влиза в битки, в които не е сигурен че ще спечели”.

На въпрос как ще обясни, че кандидатурата на ген. Радев е нейна, а не на Георги Първанов, лидерката на БСП заяви, че това е една от много манипулации, които тя е чула. По думите ѝ обаче хората в БСП знаели истината, а и генералът е бил номиниран от над 20 общински структури. Тя обясни, че очаква да има забавяне с освобождаването на ген. Радев, но ако това се случи, ще бъде грешка от страна на опонентите на БСП.