Украйна обвини Русия, че е отвлякла неин гражданин, предаде агенция УНИАН.

Става дума за Евгений Панов, 39-годишен, живеещ в град Енергодар, Запорожка област.

Вчера руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е заловила група атентатори, планирали да извършат серия взривове в курорти в Крим. Те били специално обучени на диверсионни действия в Украйна.

Един от организаторите на атентатите трябвало да бъде Панов, твърди Москва.

Телевизия Russia Today показа кадри с ареста на Панов. На тях се вижда кръв по челото му.

Днес ТАСС съобщи, че задържаният признал вината си. Агенцията се позова на източници от съда в кримската столица Симферопол. Той взе решение да остави Панов в ареста за два месеца.

По-късно бе съобщено името на още един човек, който според Москва е диверсант и съучастник на Панов. Той се казва Андрей Захтей и властите в Симферопол твърдят, че също е направил признания.

Панов може да е бил похитен на украинска територия, сподели пред сайта "Цензор" човек на име Игор Котелянец. Въпреки различното си фамилно име той твърди, че е роден брат на задържания.

Кадър от телевизионния репортаж с ареста на Панов.

Според него на 6 август Евгений Панов заминал на среща с приятели на една вила, след което изчезнал. Пътуването изникнало в последния момент. Вечерта той се обадил на жена си и съобщил, че ще се прибере у дома или на другия ден, или сутринта на 8 август.

След като Панов не се прибрал и в последния посочен срок, семейството му започнало да го издирва. Чак вчера близките научили от руските медии за ареста му.

Всичко е инсценировка, смята Котелянец.

"Казват, че са заловили 15 диверсанти, а показват по телевизията само Евгений. Цялото оръжие, което уж са намерили у него, е снимано на едно място, а той - на друго", изтъква братът.

Евгений Панов е участвал в бойните действия в Украйна срещу проруските сепаратисти, но те не се провеждат в Крим, а в Донбас. Той е бил демобилизиран в края на 2015 г., след което е започнал работа като шофьор и електротехник в Запорожката АЕЦ.

Панов не е отвличан, заявиха днес източници от силовите структури в Крим. Той влязъл на полуострова съвсем законно от Украйна, като преминал през граничен контролно-пропускателен пункт. Източниците не уточняват кога е станало това, нито дават повече подробности.