Министерството на правосъдието е прекратило заради съмнения обявения търг за електронни гривни за арестанти и осъдени на пробация, вече е пренасочило парите за други работи, а за проследяващите устройства тепърва ще се кандидатства по Оперативна програма "Добро управление"... Някъде в светлото бъдеще.

Това става ясно от отговор на МП на официално запитване на "Правен свят" по повод невъзможността да бъде съблюдавана мярката за неотклонение дори на най-обикновен шофьор, убил двама на пътя - турчина Фарук Бекташ.

От МВР сами признават, че не могат да контролират мярката "домашен арест" с физическо присъствие. Именно заради тези проблеми бяха приети изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). Още през август 2015 г. властите се похвалиха как ще има "екстри" като GPS-проследяване, гласова верификация и какви ли още не... мечти.

Оказва се, че обществената поръчка за доставка на електронни гривни, обявена на 21 януари, е била прекратена на 31 май с решение на шефката на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) Гергана Георгиева.

Причината за решението е, че в ГДИН получили само една оферта след обявяването на поръчката, което е преценено като предпоставка за нарушаване на Закона за обществените поръчки и породило съмнения за опорочаване на процедурата. Първоначално интерес проявили няколко компании, но накрая се явил само един кандидат, което създало впечатление, че условията на търга са формулирани така, че на тях да отговаря само един изпълнител, става ясно от отговора на МП за правния сайт.

Освен това, прогнозната стойност на поръчката е била за близо 1,8 млн. лева с ДДС и се отнасяла само за наем на гривни за 2 години. В същото време в ГДИН били получени индикативни оферти, според които за около 2 млн. лева може да бъде купена нужната техника, вместо да се плаща почти същата сума за двугодишен наем.

Изобщо работата се разколебала до такава степен, че към днешна дата...  парите, заделени за електронното наблюдение, вече са пренасочени за купуване на техника за съвременен пропускателен контрол в затворите, който да прекрати внасянето на наркотици, телефони и др. 

Иначе било взето "политическо решение министерството да не избързва с купуване на гривни" с пари от бюджета, а да направи това със средства от еврофондовете. Такава възможност има с кандидатстване по новата Оперативна програма "Добро управление" в рамките на процедурата "Стратегически проекти в изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и Стратегията за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в сектор "Правосъдие" 2014-2020".

Само срок не се посочва...