Иран обяви днес, че руската бойна авиация вече не използва военновъздушната база "Хамедан" на негова територия, предаде Би Би Си.

Новината обяви Бахрам Касими - официален представител на външното министерство в Техеран.

Съобщението бе направено само седмица, след като шест бомбардировача "Ту-22М3" излетяха от Русия и бомбардирали обекти на "Даеш" ("Ислямска държава") в Сирия, след което, вместо да се върнат в родината, кацнаха в "Хамедан".

Москва побърза да се похвали с този факт и изпревари със съобщаването на новината дори Техеран. И това вероятно е ядосало властите в Ислямската република, коментира Би Би Си.

Депутатът Хишматула Фалахатпише поиска от парламентарната трибуна обяснение. Той припомни, че иранската конституция не позволява предоставянето на военни бази на други страни.

САЩ също изразиха недоволство. От Държавния департамент изтъкнаха, че всяко влизане на чужди военни самолети в страната може да става само с одобрението на ООН.

Според Бахрам Касими договорката между Иран и Русия била само за временно използване на "Хамедан". Целта била нанасяне на удари по екстремисти в Сирия. Всичко това било направено "с пълно взаимно разбирателство и с разрешението на Иран".

Военният министър Хосеин Дехкан обаче разкритикува руските власти за разгласяването на информацията за самолетите в "Хамедан".

А само преди седмица той заяви, че има възможност Ислямската република да предостави на авиацията на Москва и други бази на своя територия.

Ето какво обаче каза той сега през полуофициалната агенция "Мехр":

"Разбира се, руснаците се стремят да покажат, че са суперсила и влиятелна страна и че проявяват активност по въпросите на сигурността и мира в региона. Това е своего рода показност и невнимателно отношение към отразяването на тази новина."

Той допълни, че Иран е разрешил на Русия да използва "Хамедан" при ударите срещу Сирия, след като оглавяваната от САЩ западна коалиция увеличила доставките на оръжие за бунтовниците, които подкрепя.

Явно Иран се е оказал в неловка ситуация, коментира Би Би Си.