Русия все пак продължава да използва иранската военновъздушна база "Хамедан", стана ясно днес.

Само ден след като външното министерство в Техеран съобщи, че ползването е прекратено, днес властите съобщиха точно обратното. Шефът на парламента Али Лариджани изтъкна, че базата не е предоставена на Русия за постоянно, но полетите на руски самолети продължават, предаде полуофициалната агенция "Мехр".

20 депутати поискаха обяснение за ицзползването на "Хамедан". Като мотив те изтъкнаха факта, че конституцията на Ислямската република забрнява такова нещо.

"Иран сътрудничи с Русия в борбата с тероризма и този съюз носи полза на мюсюлманите в региона", каза Лариджани пред парламента.

Той увери, че нито една база в страната не е дадена за ползване на чужденци. Руската армия изполва летището на "Хамедан" за "дозареждане с гориво" при операциите си, при които бомбардира бази на "Даеш" ("Ислямска държава") в Сирия.

Лариджани разкритикува и военния министър Хосеин Дехкан, като заяви, че той "би могъл по-внимателно да подбира думите си". Дехкан вчера нападна Русия, че прекалено демонстративно се е похвалила за използването на иранската база.

От Държавния департамент на САЩ се усъмниха в твърденията на Ислямската република от вчера, че Русия е престанала да ползва "Хамедан".