"Лудогорец" е в групите на Шампионската лига! Българският първенец направи 2:2 в реванша срещу "Виктория" (Пилзен) в последния плейоф и продължава с общ резултат 4:2. Чехите ще се задоволят с Лига Европа. Този път нямаше драми - разградчани наложиха по-високата си класа и отново са в Турнира на милионерите.

“Лудогорец” е първият български отбор, който за втори път ще играе в груповата фаза на турнира. Първият гастрол бе през 2014-а - в квартет с "Реал" (Мадрид), "Ливърпул" и "Базел". А днешната дата е знакова за клубния ни футбол, тъй като точно преди 10 години “Левски” влезе сред 32-та най-силни в Европа след 2:2 на терена на “Киево” (Верона). И тогава "сините" имаха аванс от 2:0 в първата среща.

С влизането си в основната фаза “Лудогорец” ще получи 15 милиона евро. Има бонуси и за всяка точка и победа. Жребият е в четвъртък от 19 часа наше време.

Началото не бе добро за българския тим. В 7-ата минута Дюраш откри резултата, като порази целта след ъглов удар. 

“Лудогорец” не се смути, а заигра играта си. В 15-ата минута “орлите” пропуснаха първото си положение. В 17-ата обаче нямаше прошка - Върджил Мисиджан бе изведен на чиста позиция отдясно на атаката и изравни. Холандецът вкара и седмица по-рано в София.

До края на полувремето “Лудогорец” контролираше сблъсъка. Въпреки че в 34-ата минута Дюраш се измъкна от отбраната на гостите и отправи бомбен шут, при който нацели гредата. Имаше обаче и намеса на вратаря Владислав Стоянов.

“Виктория” започна да атакува с повече сили и риск през втората част. В 60-ата минута гол на домакините не бе зачетен заради засада. Три минути по-късно обаче след поредно центриране Хейда върна аванса на чехите.

Оттук нататък те имаха нужда от още минимум два гола. Вандерсон пропусна да ги попари малко след това, той успя да преодолее вратаря, но защитник спря топката пред голлинията. Финалният щурм на "Виктория" не доведе до нищо, освен до напрежение в 2-3 акции пред Владо Стоянов, който не позволи треперене в редиците на "зелените".

А в последните секунди на добавеното време влезлият като смяна Клаудиу Кешеру направи 2:2 и тотално отчая чехите - отне им дори победа за престиж.

“Лудогорец” гросмайсторски парира опитите на “Виктория” да стигне до чудо и може да вдига наздравици с чешка бира в чест на триумфа. Шампионът ни ще изиграе минимум 6 мача на най-високо ниво до Коледа. Очакваме жребия.