Вицепремиерът Меглена Кунева коментира пред радио "Фокус" вчерашния доклад на правителството, с който премиерът Бойко Борисов пое поста национален координатор на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.  Досега този пост се заемаше от самата Кунева. Вицепремиерът заяви, че това е вдигане на нивото, за което тя самата е настоявала.

"На практика се вдига нивото – нещо, за което аз отдавна говоря с премиера и това, че се измести българското Председателство само ускори това решение. По начало, когато става въпрос за националните председателства, фигурата на министър-председателя навсякъде е централна, много важна и на практика това е фигурата, около която се състоят най-важните събития. Най-важните събития – това са така наречените самити, Европейски съвети на върха, които вземат решения с много тежки и много важни политически позиции. Така че във всяка една страна, дори неформално да не е министър-председателят да оглавява подобен щаб, подобно звено или подобна координация, при всички случаи неговата фигура е основната. Това трябваше да се случи и в България. Всъщност, тъй като ние имаме много силен координационен механизъм вътре в самия Министерски съвет, аз винаги съм държала много близко министър-председателят въвлечен във всяка една крачка по подготовката на Председателството", обясни Кунева.

И допълни, че те щя продължи да се занимава с екипа и логистиката.

"Много е важно, че министър-председателят се ангажира с провеждането на обществените поръчки, защото това е доста тежка работа", каза още Кунева.

Председателството на ЕС според изчисления на експерти ще ни струва 150 млн. лв.