Потребителите на мобилни телефони с операционна система Android (тоест повечето собственици на смартфони) могат вече да търсят информация вътре в приложенията си. Това е факт, след като Google обяви в последния ден на месец август 2016 г., че въвежда нова функция за търсене в приложенията (Apps).

“Използваме приложения да звъним на приятели, да изпращаме текстови съобщения или да слушаме музика. Понякога е трудно да намерим текст, нещо от списък или друга информация, която ни трябва. С промяната, която правим, потребителите на Андроид вече могат да търсят в рамките на собствения си телефон, да виждат какви приложения и информация са са използвали. Търсенето ще работи без да е необходима Интернет връзка”, това обяви Темо Мартенс, продуктов мениджър на Google.

Всеки потребител ще може да контролира кои приложения да участват в търсенето, като ги прави достъпни за функцията или ги изключва от нея чрез настройките (Settings) на мобилния си телефон. Звучи полезно, нали?

Всеки, който иска да използва настройката може да отиде в Google App на Android телефона си и да натисне върху “In App Tabs”. Съответната функция е създадена така, че да помага на потребителя да намира контакти, музика или тестови съобщения вътре в отделните приложения. Така, ако сте открили например, нов ресторант където кюфтетата и кебапчетата се правят от истинска кайма (колкото е невероятно да звучи), без да се налага да предъвквате жили и всякакви други неизвестни продукти и сте казали това на някого преди седмица, ще можете лесно да намерите реплика от разговора чрез търсене в съответното приложение за съобщения.

Друга по практична функция на търсенето в приложенията (In Apps Search) особено за мъжете, е възможността да намерят по-лесно лист с покупки или конкретно указание за пазаруване изпратено от половинката, което “подло се е скрило” някъде из кореспонденцията пълна с любовни послания, картинки на сърчица, котенца с балони и др. Тук Google определено е полезен и спестява на мъжката половина на човечеството намусени физиономии, неодобрение и дразнещи забележки. Понякога технологиите позволяват да изненадате приятно половинката си, да демонстрирате повишено внимание към указанията й или дори да сбъднете временно очакванията й.

Функцията “In Apps” работи с приложения като GMail, Spotify и YouTube. В следващите месеци Google смята да я активира за Facebook Messenger, LinkedIn, Evernote, Glide, Todois, Google Keep и т.н. Приятно намиране.