С публикациите за европейския грант, получен от фирмата на Моника Станишева, "Бивол" е спазил правилата на добросъвестното журналистическо разследване и се е придържал към добрата журналистическа практика. Сайтът е публикувал проверена информация от съществен обществен интерес за публична личност, която няма основание да претендира, че статиите имат за самоцел да й навредят. В статиите няма обидни квалификации, които да са причинили неимуществени вреди.

С тези мотиви Софийски градски съд отхвърля претенциите на Моника Станишева за неимуществени вреди оценени на 56 000 лв. заради две статии публикувани в "Бивол" в края на 2013 г., съобщиха от сайта за разследваща журналистика.

Съпругата на шефа на европейските социалисти, която е и специалист по пиар, бе оценила на 26 000 лв. вредите си от статията „Моника Йосифова усвоява 60 000 евро от ЕП с безплатен бъгав софтуер и визия за 60 долара“ и на 30 000 лв. от статията „През 2014 Европарламентът пуска интернет тролове с „опорни точки“ за евроизборите„. Пред съда Биволъ беше представляван от известния правозащитник адвокат Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация“.

Тези две статии са част от серията ни публикации по темата „Грантгейт“ – разкритията, че фирмата на Моника Станишева „Актив Груп“ е спечелила грант от 60 000 евро за популяризиране на предстоящите избори за Европарламент. По същото време тя е във фактическо съжителство със шефа на ПЕС Сергей Станишев, от когото има дете. "Бивол" изследва тези данни от гледна точка на съмненията за конфликт на интереси и проведе дълга кореспонденция с европейските институции, за да изиска документацията по случая. Стана ясно, че самата Моника Йосифова-Станишева е подписала декларация за отсъствие на конфликт на интереси, пишат от сайта.

В крайна сметка през февруари 2014 г. Моника Станишева обяви, че връща на Европейския парламент получените по гранта 30 000 евро и прекратява проекта, а повече от година по-късно заведе дело срещу "Бивол" за приблизително същата сума.

След публикация за гранта в авторитетното немско издание „Шпигел“ последваха две парламентарни питания към Мартин Шулц, на които той не отговори.

„Когато служители на Европарламента под ръководството на социалистическия председател Мартин Шулц сключват договор за 60 000 евро със съпругата на председателя на ПЕС – това мирише на политическa услуга” – заяви тогава евродепутатът от Германия Инге Гресле в качеството си на говорител на групата на ЕНП в Бюджетната комисия.

В крайна сметка, заради надигащия се международен скандал и вероятно за да не саботира преизбирането на съпруга си начело на ПЕС, Моника Станишева се отказа от гранта и обяви, че връща парите на Европейския парламент, напомнят от "Бивол".

Любопитно е, че връщането на парите беше коментирано от Бойко Борисов като “срам за България”. В моментите, когато е на власт, Борисов в никой случай не харесва "Бивол" особено.