СИМОНА РУСЕВА

Защо мама трябва да умре? Хора, моля ви, спасете моята майка!

Това със сигурност щеше да изрече родената в судански зандан Мая, ако можеше да говори.

Момиченцето е само на 5 дни. То се появи на бял свят във вторник заранта в затвор в Хартум. Неговата майка Мериам Яхия Ибрахим (27 г.) получи смъртна присъда на 15 май в напреднала бременност, за което Клуб Z писа. 

Вината й – тя е християнка и остана непреклонна – отказва да приеме исляма, което в Судан е смъртен грях. Баща й бил мюсюлманин, значи такава би трябвало да е и тя. Откаже ли да се обърне към “правата вяра”, наказанието е бесило. Другото й “престъпление” е, че през 2011 г. се е омъжила за християнин. И това се наказва със смърт заради прелюбодейство. Тя не е изневерила на съпруга си, суданеца Даниел Вани, но според шерията съжителство с друговерец е равносилно на изневяра.
Преди да произнесе суровата присъда – 100 тояги и впоследствие бесило, съдията даде на Мериам 4 дни за размисъл. Въпреки това жената остана непреклонна – нейният бог е Хистос и по-скоро би умряла, отколкото да се отвърне от християнството. 
Мериам е родена в семейство на етиопка християнка и суданец мюсюлманин. Бащата напуска семейството, майката е възпитала дъщеря си в християнските добродетели. Синът й, братътът на Мериам, се обърнал към исляма. Той дълги години издирвал сестра си. Когато най-сетне я открил. Разбрал, че е хриситянка и на всичко отгоре омъжена за друговерец, той я дал на прокурор. Така се стигна до смъртната присъда. Бременната в осмия месец бе хвърлена зад решетки с 20-месечното си първородно момченце.

Родилните болки настъпиха във вторник. Властите не позволиха на Мериам да напусне женския зандан в хартумския квартал Омдурман. До раждането жената в напреднала бременност е била с оковани във вериги нозе. Те не са й били свалени дори когато е дарила живот, съобщи говорител на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Един щастлив баща, който е на инвалидна количка, държи в ръцете си малката Мая. Позволено му е било да я зърне едва на втория ден от раждането и то само за кратко. 

Бащата в инвалидна количка се надява, че смъртната
присъда на съпругата му ще бъде отменена и малката Мая
ще се радва на истинско семейство.

Снимката с бебето, предоставена от родителя, разпространиха мълниеносно световните агенции и печатни медии. Мая спи спокойно в татковата прегръдка. Сърцето на Даниел обаче е свито. Ще расте ли дъщеричката Мая с майчини ласки или най-късно след 2 години ще остане полусираче? Според закона в Судан смъртната присъда на кърмачка се отлага, но най-много две години след раждането.

“Мериам и Даниел са безкрайно щастливи след появата на бял свят на Мая. Това е самотен слънчев лъч в тяхното иначе мрачно положение”, каза за “Дейли мейл” Мохамед Мустафа Елнур, адвокатът на Мериам. Той е обжалвал смъртната присъда и е решен да се стигне до върховния и дори до конституционния съд в Хартум. Според Си Ен Ен втората инстанция ще се произнесе още идната седмица.

“Германия, Холандия, Великобритания и САЩ призоваха суданското правителството да изпълни международните си ангажименти за спазването на човешките права”, каза вчера Кристоф Щресер, пълномощник на германския кабинет по въпросите на човешките права. Британското правителство окачестви смъртната присъда на Мериам като “варварска”.
Висшият клир на германските църкви, католическата и протестантската, са решени енергично да съдействат в Судан да бъдат зачитани религиозните свободи.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" започна да събира подписи за пасението на Мериам Ахия Ибрахим. До този момент почти 1 милион души са подкрепили петицията

Има ли надежда за отмяна на смъртното наказание? Според "Амнести интернешънъл" след влизането през 1991 г. в сила на нов наказателен закон в Судан няма нито един случай на изпълнение на смъртна присъда, произнесена за друговерство. При повечето съдебни процеси по-горна инстанция е отменяла най-тежкото наказание. Това обаче е ставало, след като осъдените са се отказвали от категорични позиции в полза на вярата си, които те са застъпвали на по-долна инстанция.

Малко вероятно е Мериам да се отрече от изреченото пред съда на 15 май: “По-добре бесило, отколкото да се отвърна от християнството.”

Остава надеждата светът да не допусне Мая и нейното братче да растат без майка.

Сватбената снимка на Мериам.