Турският писател и Нобелов лауреат за литература за 2006 г. Орхан Памук разкритикува ареста на влиятелния журналист и писател Ахмет Алтан в статия публикувана в италианския вестник „Република“.

Много съм разгневен, изразявам най-острата си критика срещу ареста на Ахмет Алтан, едно от видните пера на турската журналистика, и на брат му Мехмет Алтан – изтъкнат икономист, пише Памук. В Турция на основата на най-свирепата омраза постепенно в килии затварят всички хора, които си позволяват да отправят и най-малките критики срещу действията на правителството, изтъква Орхан Памук. Вече няма свобода. На път сме скоростно да преминем от правова държава към режим на терор, подчертава писателят и настоява всички арестувани интелектуалци да бъдат пуснати възможно най-бързо на свобода, за да могат да с явят свободни, ако трябва да бъдат съдени.

Нобелистът, който е критикувал президента Реджеп Ердоган преди провалилия се опит за преврат през юли, досега не се бе изказвал публично за предприетите от Анкара безпрецедентни чистки. Както стана известно вчера в рамките на разследването на провалилия се пуч бяха задържани журналистът Ахмет Алтан и брат му Мехмет. По информация на в. „Хюриет“ двамата братя Алтан ще отговарят за техни изказвания по ТВ канала Джан Ерзинджан (вече затворен като гюленистки), направени в навечерието на провалилия се пуч пред водещия Назли Илиджак, който бе хвърлен затвора в края на юли, пише БГНЕС.