САЩ обвиниха Русия за въздушния удар срещу конвой с хуманитарна помощ в Сирия в понеделник, при който загинаха 21 души, предаде ДПА.

"Всички информации показват ясно, че става дума за въздушен удар", каза президентският зам.-съветник по въпросите на националната сигурност Бен Роудс.

По думите му този удар може да е бил нанесен от руските или сирийските военновъздушни сили.

18-те ударени коли бяха част от автоколона от 31 камиона, разтоварваща храна и медикаменти в склад на Сирийския червен кръст, предназначени за десетките хиляди нуждаещи се от помощ хора в Алепо - втория по големина град в страната.

"По наша преценка руснаците са нанесли този удар", каза пред АФП анонимен американски представител. Според него в момента на бомбардировката над зоната са прелитали два руски самолета "Су-24".

"При всички положения държим руското правителство отговорно за въздушните удари в тази зона", допълни Бен Роудс.

Той нарече инцидента "огромна човешка трагедия" и "скандален акт".

Русия обаче отрече нейни или сирийски правителствени самолети да са замесени в атаката. След анализ на кадри от мястото на инцидента в района на Алепо в Министерството на отбраната в Москва не са открили признаци за въздушен обстрел и смятат случилото се за пожар.

"Освен това, като се има предвид, че конвоят е преминавал през територии, контролирани от бойците, руският Център за примирение между враждуващите страни в Сирия вчера го съпровождаше с безпилотни апарати, - каза говорителят на ведомството ген. Игор Конашенков. - Мониторингът бе приключен в 13,40 местно време в понеделник, след като от дроновете бе видяно, че товарът е доставен успешно. След това не сме следили движението му и местоположението му е било известно единствено на бойците, контролиращи района."

По-късно обаче ТАСС цитира друго негово изказване, според което от записите се виждало много добре, че за д конвоя се движел камион с терористи, който влачел едрокалибрена минохвъргачка. Русия често нарича "терористи" дори бойците от умерените бунтовнически групировки, подкрепяни от САЩ и Запада.