Президент Путин,

Вие говорите добре немски, Ваши доверени хора ми казват, че заран четете онлайн изданието на в. “Билд”. Ето защо се надявам, че тези мои редове ще достигнат до Вас.

Президент Путин, това, което отключихте в сирийския град Алепо, САЩ го нарекоха варварство. Присъединявам се към това мнение. Великата руска нация се ръководи от режим, действащ варварски и Вие, господин президент, сте начело на този режим.

Русия опозна варварството, причинено й от поколението на моите деди. Германци превърнаха руски градове в пустини от развалини и погубиха безброй живота.

И до днес Сталинград остава символ на тотално, човеконенавистно, напълно безсмислено унищожение.

Днес окачествяват Алепо като съвременен Сталинград. Как гледате на историята, господин президент, сам причинявайки такова страдание? Как дръзвате да действате така варварски от името на всички руснаци? Как можете да причините това на историята, на бъдещето и на съвестта на Вашата страна?

Вашата унищожителна война срещу цивилното население на Алепо завинаги ще остане като позорно петно в руската история. Когато разпоредихте сриването до основи на чеченския град Грозни, още нямаше социални медии. Смели фотографи документираха престъпленията Ви, но бяха необходими дни и седмици, за да измъкнат фотолентите от обкръжения град. С голямо закъснение и крайно ограничено светът ставаше свидетел.

Днес е друго. Днес светът гледа Вашите престъпления на живо. По туитър, фейсбук и ютюб ние виждаме какво причиняват Вашите бомби. Виждаме премазани деца, които изваждат от развалините. Виждаме на видео бомбардировачите Ви в небето. Виждаме кратери и развалини, които бомбите Ви оставят след себе си. Виждаме как бомбите превръщат в прах и пепел подземни болници. Чуваме детските писъци и горещите молитви на родителите.

Вие не можете да прикриете делата си, дори при наличието на прекалено много германски политици, които въпреки вашите престъпления Ви подават ръка, в разрез с реалността искат да гледат на Вас като на партньор за мир, нито когато карате Вашите министри, генерали и посланици, облечени в изискани костюми и чисти униформи да разпространяват долни лъжи.

Не Вие лично, а млади мъже, пилоти хвърлят бомбите над Алепо. Но Вие, господин президент, носите главната отговорност.

Светът Ви гледа. Вие сътворявате Сталинград на XXI век.

Вие сте този, който допуска да се нападат хуманитарни конвои на ООН. Вие изпратихте бомбардировачи срещу дома на станалото известно в цял свят момченце Омран. Възмутеният поглед на това дете – това е Вашата вина, Вашата отговорност.

Варварство, господин Путин. Действително ли искате страната Ви да продължава да бъде винена във варварство?

Струва ли си заради този убиец Асад една велика страна, като Русия да бъде обвинявана в най-големите престъпления срещу човечеството в началото на XXI век?

Не се заблуждавайте, президенте Путин! Историята ще се обърне срещу Вас и Вашата война и ще произнесе тежката си присъда, а който сега ви подкрепя, той също носи вина и един ден ще понесе отговорността си.

Господин президент, сложете край на това безумие! Вие унищожавате една страна, в която няма какво да търсите, а разрушавате духовността и бъдещето и на собствената си страна. Вие навличате на Русия историческа вина.

Вашата страна не изнася нищо друго, което да е от глобално значение, освен агресия. Младите руски IT-специалисти не изнамират айфони, Амазон, Алибаба. Те тренират за дигитални войни, хакерство и дезинформация.

Единствената руска техника, която впечатлява света, по най-ужасен начин се стоварва от небето и с голяма точност поразява болници и избива хора.

Докато светът на Запад и на Изток от Вас сътворява икономически растеж и напредък, Вие изграждате една Русия на корупцията и унищожението. Съжалявам за младите хора във Вашата страна, господин президент. Вие превръщате техния живот в духовна пустош на изолацията.

Господин президент, който човек днес се определя като проруски, той непременно трябва да е срещу Путин.

Вие разрушавате Сирия, Вие разрушавате Русия.

С приятелски поздрави

Юлиан Райхелт

Известният германски журналист Юлиан Райхелт е главен редактор на онлайн изданието на в. “Билд”, откъдето препечатваме отвореното му писмо до Владимир Путин. Преводът е на Клуб Z.