Петима сирийски бежанци били арестувани, задържани и бити от полицията в Гърция, съобщи британският в. "Индепендънт".

Причината - носели пластмасови пистолети играчки. Момчетата били на възраст между 12 и 16 години, а играчките били за детска пиеса.

Според адвокатите им, както и доклади на няколко международни организации, сред които "Амнести Интернешънъл" и "Спаси децата", полицията е събличала и била децата.

Те трябвало да участват в пиеса за сирийския конфликт в местен културен център и носели костюмите си и пистолетите в чанта, когато били задържани на 27 септември. Заедно с тях били арестувани и двама възрастни сирийци, техни придружители. Четирима полицаи повикали подкрепление, за да ги приберат - "по подозрение за членство във въоръжена група".

В полицейския участък момчетата били отделени от придружителите си и заведени в отделно помещение. Там двама пазители на реда им наредили да се съблекат. Едното отказало и било принудено с физическо насилие. После накарали всички да се навеждат, за да могат добре да огледат телата им.

Момчетата останали 6 часа в участъка, като не им позволили да се обадят на родителите си.

След освобождаването им доброволци попитали полицията как биха могли да докладват инцидента, но им било отказано. Родителите обаче потърсили адвокат. Случаят бил поет от гръцката Агенция за защита на децата, прокуратурата наредила да се проведе разследване.