България бе отличена с наградата за „Най-добра държава в Централна и Източна Европа за управление на държавния дълг/ Емитиране на облигации на международните капиталови пазари”. Призът е на изданието „Глобал маркетс”, част от „Глобал кепитъл”, съобщиха от Министерството на финансите.

Отличието e прието от Маринела Петрова, зам.-министър на финансите, на церемония в американската столица Вашингтон.

„Глобал маркетс” е част от базираната в Лондон бизнес информационна група група Euromoney institutional investor.

Наградата идва на фона на нарастващия държавен дълг. В края на 2014 г. сумата беше 22,1 млрд. лв., година по-късно се увеличи на 22,7 млрд. лв., а по последни данни към 31 май т. г. е 26,15 млрд. лв.

За близо две години се повиши и важният показател „държавен дълг към брутен вътрешен продукт” – от 26,4% в края на 2014 г. до 29,3% към края на май т. г. В това отношение България е сред ниско задлъжнелите страни в Европейския съюз, като в по-добро финансово здраве са само Естония и Люксембург.

Задълженията на страната се увеличават напоследък, за да се финансират бюджетните дефицити, както и да се връщат стари изтичащи дългове. През март т.г. България излезе на международните пазари, емитирайки еврооблигации за почти 2 млрд. евро. Това е и главната причина за наградата от „Глобал маркетс”.

„Отлично избраният момент за пласиране на двойния транш еврооблигации през март 2016 г., осъществено непосредствено след обявените от страна на ЕЦБ мерки за количествени улеснения, в комбинация с неочакваното решение на Министерството на финансите да емитира облигации без предварително да проведе традиционното „роудшоу“, са в основата на присъдената награда”, се казва в съобщението.

„Глобал маркетс” отбелязва, че подбраният метод за издаване на облигациите показва нарастваща финансова вещина и увереност на страната. А ето какво коментира Маринела Петрова:

"Удовлетворени сме, че интелигентните решения в работата ни дават добри резултати и това се забелязва в международен план. Българското финансово министерство ще продължи да води политика по намаляване на дефицита и дълга. Ако обаче в бъдеше се появи нова необходимост страната ни да се финансира на международните пазари, ще положим усилия и съм уверена, че ще успеем това да стане на още по-добра цена“.

Зам.-министър Петрова бе част от българската делегация на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, водена от министъра на финансите Владислав Горанов.