Кандидат-президентът на коалицията "Калфин-президент" Ивайло Калфин разкритикува позиции на кандидатът на БСП Румен Радев, относно охраната на българското небе.

"Притеснен съм от това, което един български генерал говори за охраната на българското небе. Пълен абсурд е да допускаме чужденци да ни охраняват. И това няма нищо общо с патриотизма, а с реалната опасност съвместната охрана да доведе до "случайни инциденти", които като искра могат да запалят фитила на някакъв по-сериозен конфликт, в който да бъдем въвлечени и ние. Виждате как се случват инциденти, които водят след себе си тежки последствия. Това е последното нещо, от което имаме нужда. Ние си имаме армия и тя трябва да ни охранява границите".

Това каза Калфин по повод  т. нар. "air policing" на среща с обществеността в Димитровград. 

Преди това Калфин се подписа под номер 1 в Етичния кодекс за коректно публично говорене. Кодексът е разработен по инициатива на гражданските организации Сдружение "Инициатива за равни възможности", Асоциация "Интегро - България", Сдружение "Рома Верситас - България" и Училище "Барвалипе - България", работещи в сферата на човешките права, общтностното развитие и образование.

"За мен тази инициатива е много важна и смятам, че всички кандидати за президент трябва да се включат в нея. Не трябва да допускаме насаждане на страхове, които да водят до разделение на обществото. Трябва да кажем „не“ на нетолерантността, омразата и ксенофобията", заяви Калфин.

По-рано днес Калфин се срещна с ръководството на КТ "Подкрепа". По време на срещата той заяви, че доходите в България от труд трябва да се увеличават и не приема аргументите, че това ще доведе до големи затруднения за бизнеса.

"В последните дни обикалям из страната и се опитвам да обясня необяснимото - да твърдя, че на държавния глава работата му е да поставя въпросите, да търси решения и то да ги търси с гражданското общество", каза Калфин.

Той отбеляза, че всяко правителство има една основна слабост – идва с голям ентусиазъм, с едни значителни намерения и с изтичането на година, две започва да мисли за следващите избори, при което се намалява ентусиазмът му.

"При синдикатите е хубаво, че я няма тази периодичност и те добре ще разберат намерението да се търси по-дългосрочен диалог. Този диалог е важен за мен не само преди избори, смятам, че е важно да го има редовно", допълни той.

По отношение на механизма за договаряне на минималните работни заплати и минималните осигурителни доходи, Калфин заяви, че изключително много съжалява за това, което тази година правят работодателите – да бойкотират преговорите в голяма част от секторите.

"Трябва да се изработи прозрачен механизъм, който да не бъде обаче автоматична формула за минималните осигурителни доходи", каза Калфин.

Според него има добри практики в Европа за определянето на минималния осигурителен доход. Според Калфин ако доходите от труд се увеличават това ще бъде стимул да се направи малко по-различен тип икономика, а не такава на евтиния труд и износа на суровини. Увеличаване на доходите трябвало да има и в държавната администрация.