Днес Върховният административен съд ще вземе вероятно последното решение във връзка с медийните пакети за президентския вот, които Централната избирателна комисия (ЦИК) определи, че не трябва да се дават на онлайн медии.

В началото на месеца ЦИК по предложение на предложение на председателката Ивилина Алексиева взе решение участниците в изборната кампания и агитацията за националното допитване да имат право на държавната помощ само ако се рекламират в телевизии и радиа с национален обхват. Става дума за сумите от по 40 000 лв. за кампания, които се отпускат от държавния бюджет на тези участници в предизборната надпревара, които нямат държавна субсидия. Причината за решението - да се избегнат миналогодишните скандали с пакетите, за които Клуб Z съобщи.

Преди седмица ВАС отсъди срещу Комисията, като обаче отменени само решението, засягащо разяснителната кампания за националния референдум, който ще се проведе на 6 ноември, заедно с президентския вот. ЦИК пък отмени от правилата си ограничението за регионални медии - телевизии, радиа и вестници, но не и за сайтовете.

Така се стигна до днешната обединена жалба от името на Единна Народна партия на Мария Капон, Съюза на издателите в България (към който Клуб Z принадлежи) и "Офф Медия". Отново адвокат Абрахам Бенлиян, представящ ЕНП, отбеляза, че ЦИК си надхвърля правомощията, игнорирайки Изборния кодекс. Там ясно са изброени сред медийните услуги в чл.19:

бб) онлайн новинарски услуги (електронни издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания).

Съюзът на издателите пък бе представляван от Христо Копарамов, който изтъкна предишното решение на ВАС, и отбеляза:

"Решението на ЦИК принадлежи на материалния закон."

Владимир Йончев, представител на "Офф Медия" и главен редактор на сайта OffNews, добави, че ЦИК си надхвърлят правомощията, стеснявайки дефиницията на "медийни услуги".

Днес ЦИК не изтъкна довода си от миналото дело, че сайтовете не предлагат медийни услуги, тъй като не са регулирани. Представителите на комисията преди не успяха да обяснят защо тогава вестниците, които също не са под опеката на единствения медиен регулатор СЕМ, не влизат в забраната.

Вместо това адвокатът на Комисията използва чл. 26 от ИК, според който именно те контролират "провеждането на предизборната кампания от доставчиците на медийни услуги с национален обхват".

Адвокат Бениян отбеляза, че това не е същото:

"Не оспорваме, че ЦИК определя реда на разпределяне на пакетите, а че не може да ограничи кръга от лица, които имат право да получават тези средства".

Съставът от трима съдии изслуша аргументите и обеща на до края на деня на страницата на ВАС "съдебен акт", както подчерта председателката съдия Чернева.

През последните дни ЦИК обсъжда казуса и се опита да намери други решения за проблема, но не успя да събере нито веднъж нужните 2/3 мнозинство при гласуване.

Преди това дело същият състав гледа и жалбата на кандидат-президента Светльо Витков, чиято кандидатура бе отхвърлена от ЦИК заради недостатъчно подписи. И по тази тема решение се очаква този следобед.