Руснаците остават най-многобройната група чуждестранни купувачи на имоти у нас, въпреки намалението в последните години. Украинците твърдо държат второто място. А германците са „хита на сезона“ и са на път да изместят британците от третата позиция. Това показват данни на регистър Булстат за сделките с чужденци от началото на 2016 г. до края на септември.

Украинците в последните години се превърнаха в трайни и сериозни купувачи на недвижима собственост. Като върхова година за тях се очертава 2015-а, когато 873 жители на бившата съветска република са регистрирани като собственици на имоти у нас. През 2014 г. броят им беше 531, а за първите девет месеца на годината е 328.

Приоритет на украинците е Черноморието - 97% от сделките са със жилища в Бургас и Варна, както и с ваканционни апартаменти в курортите и по-малките градчета. Увеличението на покупките съвпадна с конфликта между Киев и Москва. Военната обстановка накара много украинци да потърсят сигурно убежище за спестяванията си и България се превърна в любима дестинация с географската си близост и достъпни цени.

Британците бяха абсолютни господари на пазара на ваканционни имоти у нас до 2008-09, когато бяха изместени от руснаците. Островитяните никога не са изчезвали напълно като купувачи. Освен морето, те имат предпочитания и към ски зоната в Банско. Затова една четвърт от покупките на британци са регистрирани в Благоевградска област.

За германските купувачи известната максима "дойдох, видях, победих" (veni, vidi, vici) може да бъде перифразирана като "дойдох, почивах, купих". Сделките стават главно с лица, които са посетили България като туристи, харесало им е тук и са решили да инвестират. Цените тук не са пречка дори за по-нископлатените немци. Двустаен апартамент по морето може да се купи между 25 000 и 60 000 евро в зависимост от разположението, комплекса, екстрите. За сравнение, нетният годишен доход на жителите на най-голямата европейска икономика е средно 26 700 евро по последни данни.

До края на 2016 г. германците почти сигурно ще изместят британците от третата позиция на най-големите групи чуждестранни купувачи у нас.
Казахстанците също са неотлъчно в челната петица в последните 3-4 години. Те купуват само и единствено втори дом по Черноморието. Фактор за това са и отличните приятелски и икономически отношения между двете страни. В исторически план прабългарите са тръгнали към Европа от територии, попадащи в днешен Казахстан. От бизнес гледна точка това често накланя везните при вземане на решение.

На пазара се появиха и големи казахстански инвеститори. Огромният мултифункционален комплекс "Гаритидж парк" срещу Бизнес парка в София, чиято първа копка беше вчера, ще се прави от казахстански и български предприемачи.

Полският наплив в последните 2-3 години е свързан главно с туризма, както е при германците. Почиващите в България от централноевропейската държава се увеличават постоянно. Само през август тази година броят им е 108 437 в сравнение със 79 080 година по-рано и 67 905 през същия месец на 2014 г.

Близо 90% от полските купувачи са в Бургаска област, където е съсредоточена и голяма част от новото строителство у нас. Поляците са едни от най-перспективните чужденци по отношение на покупка на имот в България, защото тяхната икономика се развива добре години наред и има ясно изразена средна класа (бел. ред. - Полша беше единствената страна в ЕС, чийто брутен вътрешен продукт не намаля по време на финансовата криза през 2009 г.).

Топ 10 на чуждестранните купувачи на имоти у нас

Страна        Брой

1. Русия        1660
2. Украйна    328
3. Великобр.    215
4. Германия    214
5. Казахстан    101
6. Полша        77
7. Израел        70
8. Беларус        47
9. Австрия    45
10. Ирландия    44

Данните са за периода от 1 януари до 28 септември 2016 г.