“Какво толкова ново каза той (вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън)? А ние да не би да не знаем, че официалните органи на Съединените щати следят и подслушват всички”, заяви Владимир Путин пред руски журналисти на форум по климата в Бенолим, предаде ТАСС.

Поводът е изявление от петък на американския вицепрезидент Джо Байдън.

В предаването “Meet The Press” на тв NBC той заяви: “Ние ще изпратим послание на Русия и то по време, когато ние решим и при обстоятелства, при които въздействието ще е мащабно.”

NBC съобщи, че ЦРУ готви масирана хакерска атака срещу Москва като ответна мярка на подобно поведение на Кремъл. Така щели да бъдат извадени на светло крайно оспорвани тактики на Путин. 

"Всичко, каквото им е угодно, може да се очаква от американските ни приятели", цитиран е Путин. По думите му подобни действия на САЩ били общоизвестни, отдавна това не било тайна.

«За тази цел се прахосват милиарди долари, НСА работи, ЦРУ работи, други служби също. Има доказателства, налице са признания», каза руският президент. Той добави, че «щатските служби следят не толкова потенциалните си противници, тези, за които смятат, че са такива, но и собствените им съюзници, в това число и най-близките си.»

Вече били известни безброй скандали около подслушване на лидери на държави, съюзнички на САЩ.

«От САЩ всичко може да се очаква, тъй като те следят глобално, всички и това дава възможност за компилации – може да подадат полуистини, може и четвърт истина, но и зрънце, а след това използват тази информация за въвеждане в залуждение на общественото мнение в една или друга страна. Русия не е изключение, ние винаги сме били цел на такива атаки. И без това го знаем», коментира Путин.

Той обаче подчерта, че заплахата за хакерски атаки от страна на САЩ не съответстват на нормите на международното сътрудничество и допълва: «Единствената новина е, че за пръв път на такова високо равнище Съединените щати признават, че се занимават с такава дейност и в известна степен отправят заплахи, което не съответства на международните норми за общуване.»

Путин излага преположение:

"Видимо нервничат. Въпросът е защо? Мисля, че има обяснение. В условията на предизборна кампания всяка действаща власт, особено тази, която отива на избори, се стреми към такава тактика, която да отклони вниманието от нерешени проблеми. Трябва да се обясни на собственото население, на избирателите, защо едно или друго не е свършено."

Според Путин в Щатите имало много проблеми:

"Дори и за водещата в света икономика, велика държава, без съмнение има много проблеми."

Като примери руският президент посочи огромния държавен дълг, което било мина със забавено действие за икономиката на самите Щати и за световната финансова система.

Наред с това външната политика буксувала – по близкоизточния мирен процес, при отношенията Израел – Палестина. Така явно се обтегнали отношенията на Вашингтон с традиционните му съюзници в региона. При такива условия мнозина прибягвали към действия, отвличащи вниманието на изирателя от собствените им проблеми.

Путин отправя и предупреждение към руските журналисти от така наречения «Кремълски пул», сиреч отразяващите работата на президентството и правителството: те можели да представляват интерес за САЩ:

«Всички вие сте обект на разработки на съответните служби.»

Някои от репортерите се усмихнали, а Путин им казал:

«Смеете се, но ще кажа защо. Защото вие сте носители на определена информация. Бърборите без задръжки по телефона, изнасяте в ефир всичко, което смятате за нужно. Това представлява интерес за чуждите служби. На всеки журналист може да се направи досие, в което да се събира и систематизира информация за него. Ето с какво се занимават НСА и ЦРУ.»

Путин обаче е категоричен, че руските спецслужби работели единствено в рамките на закона, докато американсикте нарушавали дори местното законодателство, подслушвайки граждани без съдебно разрешение.

Въпреки всичко Путин се надявал, че когато мине президентският вот в САЩ, ще са налице шансове за възстановяване на отношенията с Русия.

Руският държавен глава смята, че промяната в руско-американските отношения е настъпила заради опитите на едната страна да налага мнението си на целия свят: "Вие смятате, че отношенията ни със САЩ се промениха заради Сирия? Не, не е заради Сирия, а заради опитите на едната страна да налага собствените си решения на целия свят."

Путин обясни, че Русия не е против САЩ, а срещу това, решенята да се взимат едностранно, те не били премислени докрай, не се отчитали историческите и културни особености в една или друга държава, дори в нея да има конфликти и противоречия.

По мнението на Путин Ирак и Либия никога не са били център на тероризма. Когато обаче там били ликвидирани държавните структури, те се превърнали в котило за терористи, появила се и бежанската вълна.

Въпреки всичко руският лидер имал надежда за подобряване и възстановяване на отношенията със САЩ:

"Ние продължаваме да поддържаме контакти с администрацията. Току-що господин Кери се срещна с господин Лавров (вчера в Лозана – б. р.). По принцип поддържаме контакт с президента Обама. Администрацията работи, независимо от това, че по-малко от месец до изборите. Ако нашите американски партньори възнамеряват да работят с нас и ние ще отвърнем със същото. Ако не искат, значи няма."