Русия се врича да реагира остро на кибератака на ЦРУ срещу Кремъл, за която съобщи NBC.

“Москва ще реагира подобаващо на плановете на ЦРУ”, заяви президентският съветник Юрий Ушаков.

Според говорителя на Путин Дмитрий Песков подобен ход от страна на ЦРУ е крайно опасен и с непредвидими последици не само за Русия, а за целия свят. Това налагало Москва да защити интересите си, независимо от риска.

“Всичко това за нас е тревожно и предизвиква дълбока загриженост, тъй като Русия се превърна в карта, която се разиграва в предизборната битка на американците. Това вече не е креслива дипломация, тъй като тук липсва всякаква дипломация. Това са крясъци като на пазар. По този начин не можеш да ни уплашиш”, заяви днес в интервю за “Интерфакс заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков.

Попитан не би ли следвало на изявленията на Вашингтон да се гледа като на опит за елементарен шантаж, Рябков отговаря:

“За съжаление (от Вашингтон) може да се очакват всякакви драматични решения, тъй като, както го показва практиката, там отношенията с Русия са средство за постигане на конкретни вътрешнополитически цели.”

При сегашната ситуация САЩ правели опит да увеличат шансовете на един от кандидатите за президент, явно визирайки Хилъри Клинтън.

Кой е поводът за подобна остра реакция на Москва?

След последните кибератаки срещу американски политически организации, предизборния щаб на Хилъри Клинтън и институции, за които се обвинява Русия, правителството във Вашингтон планира като ответен удар подобна мащабна атака. Това ще е урок за Кремъл заради опитите му да манипулира президентската предизборна битка в САЩ, съобщи в петък вечер местно време тв каналът NBC. Медията се позова на няколко източника от щатските тайни служби.

Разузнавателната служба ЦРУ била натоварена да представи на Белия дом няколко опции за тайни кибератаки, които да улучат чувствително Кремъл и да разобличат президента Владимир Путин.

В репортажа си NBC не спомена конкретни стратегии, но съобщи, че ЦРУ е започнало подготовка, набелязани са били и потенциални цели. Бивши служители на разузнавателната служба пък съобщили на разследващи журналисти от телевизията, че Управлението разполагало с богат набор от документи, чрез които биха могли да бъдат извадени на светло крайно съмнителни тактики на руския президент Путин.

Интересното е, че макар и косвено, изнесеното от NBC беше потвърдено от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в предаването на телевизията “Meet The Press”:

“Ние ще изпратим послание на Русия и то по време, когато ние решим и при обстоятелства, при които въздействието ще е мащабно.”

На въпрос дали и обществеността ще узнае за подобна стъпка, Байдън отговори:

“Надявам се, че не.

Според NBC последната дума по операцията на ЦРУ ще има президентът Барак Обама. Сред правителството обаче имало спор – дали плановете действително трябва да се осъществят или вместо кибератаки да се използват традиционните методи за упражняване на натиск, каквито са санкциите. Подобни наказателни мерки вече бяха наложени на Русия от САЩ и ЕС.

Не е тайна, че през последните месеци отношенията между САЩ и Русия стигнаха до точката на замръзване.

Наскоро посланикът на Кремъл към ООН Виталий Чуркин направи исторически паралел:

“В момента положението е твърде лошо. Толкова лошо, както за последно беше през 1973 г.”

Тогава Египет и Сирия изненадващо нападнаха Израел. Последва криза в Близкия изток, при която Съветският съюз подкрепи арабските държави, а САЩ застанаха на страната на Израел. Обстановката беше толкова драматична, че дори се заговори за опасност от горещ конфликт между двете суперсили.

Съобщението за готвена кибератака на ЦРУ дойде само часове преди вчерашната среща в Лозана между външните министри на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров по конфликта в Сирия. Това стана десет дни, след като Москва и Вашингтон прекратиха двустранните си разговори по темата.

В Лозана Кери и Лавров не постигнаха конкретни договорености, но се разбраха да продължат диалога.