Русия може да е извършила военни престъпления в Сирия с бомбардировките над цивилни цели в Алепо, заявиха днес европейските външни министри в резолюция, остро осъждаща офанзивата на сирийски правителствени сили с руска подкрепа срещу превърнатия в развалини най-голям град в страната.

"От началото на офанзивата на режима и неговите съюзници, особено Русия, интензивността и мащабът на въздушните бомбардировки на източен Алепо е очевидно непропорционална", се казва в резолюцията. "Умишленото прицелване в болници, медицински персонал, училища и жизненоважна инфраструктура както и използването на варелни бомби, на касетъчни бомби и на химически оръжия ... могат да представляват военни престъпления". 

Острата формулировка идва три дни преди държавните и правителствените ръководители на 28-те страни в ЕС да обсъдят бъдещите му отношения с Русия на редовната си среща на върха. Сред тях липсва необходимото единодушие да приемат нови икономически санкции срещу Москва. Докато Великобритания, Франция и Испания изразиха готовност за нови ограничителни мерки, Австрия, Гърция, Кипър, Унгария бяха против.

Резолюцията обаче изразява готовността на ЕС да наложи нови санкции срещу режима на сирийския президент Башар Асад, удължавайки черния списък от 208 физически и 69 юридически лица в Сирия. Тя призовава и Съвета за сигурност на ООН да сезира Международния криминален съд за положението в Сирия. 

"ЕС ще действа бързо, в съответствие с установените процедура, с цел налагане на по-нататъшни ограничителни мерки срещу Сирия спрямо лица и организации, подкрепящи режима, докато репресиите продължават", пише в резолюцията.

Това е вторият опит на европейците да изолират Русия дипломатически този месец след предложена от Испания и Франция резолюция за прекратяване на огъня, над която Русия наложи вето в ООН. 

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че руските и сирийските сили ще прекратят огъня в Алепо за осем часа в четвъртък, от 8 до 16 часа местно време, за да се евакуират цивилните и бунтовниците, точно когато започва европейската среща на върха.

"Със сигурност това е  положителна стъпка", коментира върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини след съвета на министрите на външите работи на ЕС в Люксембург. "Обръщаме се към сирийския режим и Русия да спрат бомбардировките ... нашият приоритет е да спасим Алепо и човешки животи".

ЕС иска да спрат полетите на бойна авиация над Алепо, където 275 000 цивилни са в капан заедно със антиправителствени сили. Заедно с това резолюцията настоява за незабавен хуманитарен достъп до града и за надежден и прозрачен механизъм за наблюдение как се спазва прекратяването на огъня.

Могерини отбеляза, че хуманитарните агенции на ООН трябва да се произнесат дали осемте часа без бойни дествия, които Русия предлага, ще стигнат за хуманитарна операция. Агенциите бяха поискали за нея 12 часа, припомни тя. 

Успоредно с това ЕС иска да започне разговори с регионалните сили, включително Иран, Турция, Саудитска Арабия и умерената опозиция на президента Башар Асад за бъдещо политическо решение на конфликта в Сирия, каза Могерини. Целта е по думите ѝ е: "да създадем отдолу нагоре пространство за помирение".