Бойните авиации на Русия и Сирия прекратяват предсрочно въздушните удари в Алепо, съобщи днес руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Бомбардировките спират заради предстоящото на 20 октомври въвеждане на хуманитарна пауза в града.

Според Шойгу така ще бъде гарантирана сигурността на шест коридора, по които да бъдат евакуирани мирни жители, ранени и болни хора от източните части на Алепо. Министърът призова ръководителите на страните, имащи влияние върху сирийските бунтовници, да ги убедят също да прекратят бойните действия и да напуснат района. Шойгу обеща, че за целта сирийските войски ще се изтеглят на известно разстояние.

Първоначално бе предвидено 8-часово спиране на огъня в четвъртък. САЩ обаче го определиха като твърде краткосрочно и твърде закъсняло. Целта на Дамаск и Москва е да използва града като оръжие срещу бунтовниците и цивилните граждани, смята говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър.

Същевременно Саудитска Арабия, Катар и Турция приеха да участват в преговори със САЩ и Русия, предаде АФП, като се позовава на руския постоянен представител в ООН Виталий Чуркин.

Трите държави ще се опитат да разграничат умерената опозиция от екстремистите, действащи в обсадения и бомбардиран от сирийската и руска авиация град Алепо. Според Чуркин тази идея, за която отдавна настоява Москва, се е очертала в дипломатическите разговори през уикенда в Лозана. Предвидено било военни от САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Катар и Турция да продължат обсъжданията по нея.

Последните три страни са изразили намерение да работят сериозно с умерените опозиционни групи с цел те да се разграничат от Фронта "Фатех ал Шам" - бившия сирийски клрон на "Ал Кайда". Бойците от тази джихадистка групировка, които се сражават в източните райони на Алепо, трябва да напуснат града или да бъдат разгромени, допълни Чуркин.

Той цитира данни от представителя на ООН за Сирия Стафан де Мистура, че съотношението на силите е 1:10 или 900 бойци на Фронта "Фатех ал Шам" срещу около 10 000 от умерената опозиция.

При изтегляне на джихадистите от Алепо споразумението от Лозана предвижда умерената опозиция да преговаря с режима на Башар Асад за спиране на боевете.