Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на „Теленор България” за въвеждане в заблуждение с публично разпространена информация за характеристиките на 4G LTE мрежата на телекома. Комисията е глобила телекома с 5 241 930 лв. или 1% от нетните му приходи от продажби за 2015 г.

Продължителността на извършеното нарушение е близо 10 месеца.

Производството бе образувано през април 2016 г. по жалба на телекомуникационнния оператор "Макс", който се оплака, че е претърпял реални вреди от недобросъвестното поведение на "Теленор".

Решението на КЗК гласи

„Възможността за заблуда на настоящите и потенциални клиенти на „Теленор България“ ЕАД относно скоростта на пренос на данни чрез 4G LTE мрежата е напълно реална. Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено. Реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването й, се оказва само около 6,5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на "Теленор".

В решението на КЗК е припомнено, че на пресконференцията за представяне на 4G мрежата, представителите на "Теленор" са твърдели, че максималната скорост на качване е 75 Mbps, което далеч надминава максимално посочената от тях стойност след 30 април, а именно 38 Mbps. Това съществено преувеличение на данните е от естество да повлияе на потребителските нагласи до степен, в която да има значително преориентиране на клиенти към мрежата на "Теленор" за периода ноември 2015 – април 2016 г., заключават експертите на КЗК.

В прессъобщение след наложената санкция изпълнителният директор на "Макс" Нейчо Величков коментира:

„При пускането на 4G LTE мрежата си "Теленор" въведе в заблуждение потребителите и по този начин може да окаже въздействие върху икономическото им поведение при избора на мобилен интернет. "Макс" се държи като добросъвестен конкурент и очакваме същото и от останалите телекоми на пазара, пък били те и с много повече възможности като част от голяма международна група."

Величков добавя, че управляваната от него компания не е против конкуренцията. Напротив – "Макс" е най-големият радетел за високи скорости на мобилния интернет в България, но не сме съгласни „големите“ играчи да опитват на всяка цена, дори с целенасочени атаки, да унищожат „малките“ им конкуренти“, допълва той.