Кандидат-президентите Ивайло Калфин и Трайчо Трайков спориха по въпроса за Крим и Косово, без нито един от тях да отговори на въпросите на другия.

Това стана по време на дебат между двамата тази сутрин по Нова телевизия.

"Кажете Крим част от Украйна ли е или не е", обърна се кандидатът на реформаторите към съперника си.

"А Косово? Това независима държава ли е?", отговори с контравъпрос кандидатът на АБВ.

Спорът продължи в същия дух.

Според Калфин е редно един президент да има повече правомощия. Той припомни, че самият Росен Плевнелиев е препоръчал кампанията да е около тази тема, но по думите му препоръката е закъсняла.

Трайков пък смята, че правомощията на държавния глава са достатъчни, ако те бъдат изпълнени в своя максимум.

„Президентът има достатъчно правомощия и сега“, заключи кандидатът на "реформаторите".

„България е там, където сама се постави. Ние сме членове на ЕС и НАТО, но не достатъчно активни и това трябва да се промени“, заяви Калфин.

Според кандидата на АБВ  темата за русофили и русофоби не е на дневен ред..

Като тема, по която би се намесил веднага, ако стане президент, Ивайло Калфин посочи бежанците и особено как Афганистан ще приеме обратно своите граждани, мигрирали към Европа.

"Тук трябва работа с Европейската комисия, защото това е задача на външната политика и държавният глава има пряко отношение", каза бившият външен министър.

Трайчо Трайков пък попита защо позволяваме каналджийската мафия да работи. Той обеща да се фокусирам в тази насока. И изтъкна, че бежанската криза не е само външнополитически проблем.

"Ако съм президент, бих предложил преструктуриране на ВСС, - каза още Трайчо Трайков. - Категорично скандалът „Яневагейт” трябва да е тема на държавните институции - в случая прокуратурата, и да има разследване. Нещо не е наред с прокуратурата. Смятам, че реформата в съдебната система трябва да засегне държавното обвинение. Главният прокурор не се отчита пред никого."

Калфин подкрепи противника си за реформата. Но изтъкна, че колкото и да се променят законите, резултатите от работата на прокуратурата не се виждат.

"Г-н Калфин е експерт, но нека си спомни, че АБВ внесе орязванията в съдебната реформа, които я опраскаха в полза на Цацаров", отвърна Трайков.

Реформаторът попита опонента си какво му е отношението и оценката на заменките по времето на Сергей Станишев, в чийто кабинет Калфин бе вицепремиер и външен министър.

"След като нямаше глоби от Еврокомисията, не виждам защо имаше толкова плашене по темата", отговори Калфин.

Той попита Трайков какво ще направи по отношение на правителството и по-точно на Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Николай Ненчев, ако стане президент.

"Това зависи от Бойко Борисов", бе отговорът на бившия министър на икономиката.

Двамата говориха и за това каква трябва да бъде политиката на България на Балканите. Според Трайков страната ни трябва да направи така, че в Македония да има пробългарски настроен политически елит. Но очевидно комунистите и Държавна сигурност са се провалили.

По въпроса за външнополитическата ориентация на България, Ивайло Калфин счита, че трябва да сме по-активни в НАТО и ЕС, но имаме интерес от стратегически отношения с Русия.

"Няма тема за избор между Русия и Запада", категоричен бе той.

"С г-н Калфин сме твърде различни в това отношение. България не е между Русия и Европа, между Русия и Турция – България е Европа. Когато има напрежение в Черноморския регион, не трябва да си заравяме главата", смята Трайков.

Калфин обаче контрира, че президентът Росен Плевнелиев е помогнал за създаване на напрежение с идеята за черноморска флотилия срещу Русия, която била идея на Турция.

"Тогава да свалим руски бомбардировач и да станем после приятели с Турция, да правим големи проекти", отвърна Трайков.

Той нападна Калфин за т.нар. голям енергиен шлем.

"Началникът ви подписа споразумение в пиано бара, - каза той, като визира договорката за „Южен поток” и бившия президент и настоящ лидер на АБВ Георги Първанов. - Щяхме да плащаме глоби заради нарушение на европейското законодателство и да не печелим от транзит."

Калфин възрази, че споразумението е подписано официално и случаят е пример как някой европейски чиновник идва, казва нещо и български министър му вярва.

По темата заизбор на генералния секретар на ООН Калфин каза, че сме сблъскали по безумен начин Ирина Бокова и Кристалина Георгиева и сме разчистили пътя на трета страна.

"България стана смешна, защото се поддаде на бруталния натиск на г-н Първанов за кандидатурата на Бокова", отговори Трайков.