Намаляването на законната лихва за забава при плащания да се намали два пъти за физически лица - тази законова поправка мина на първо четене през Народното събрание. Законопроектът е на депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, внесен е още през юни и оттогава отлежава. Въпреки възраженията от ГЕРБ промяната мина с подкрепа и от тях, и от останалите парламентарни групи, в това чилло БСП и ДПС. 

Мотивът на Димитров за предложението - законната лихва за забавени плащания у нас е най-високата в целия ЕС. Освен това не е променяна от 20 години. Тя се определя от Министерския съвет и в момента е равна на основния лихвен процент плюс 10 процентни пункта. Депутатите от РБ настояват тя да стане основния лихвен процент плюс 4 процентни пункта при задължения на физически лица и плюс 8 процентни пунка - за фирми. 

Целта на законопроекта е лихвата да не играе ролята на наказание, а на компенсация за кредитора. Димитров обясни, че постоянно има случаи на хора, които са просрочили задълженията си към чобилни оператори и други търговци и в един момент се оказва, че лихвата, която се е натрупала е по-висока от самото задължение.

От ГЕРБ няколко депутати възроптаха срещу предложенията, а шефът на правната комисия Данаил Кирилов дори попита защо така се бърза с тези промени. Димитров му отвърна, че очевидно не се бърза - проектът е внесен още през лятото, но досега Народното събрание не е сметнало за необходимо да го разгледа. Реформаторите няколко пъти правиха опит да вкарат законопроекта в дневния ред на парламента, но управляващото мнозинство все не беше съгласно.

Целта е новите по-ниски лихви да влязат в сила от 1 януари 2017 г., обясни още депутатът от РБ.

Свалянето на законната лихва ще повлияе и на лихвите по арбитражното дело за АЕЦ "Белене", припомни Димитров. По думите му това става ясно от информация на адвокатската кантора, която представлявала интереса на НЕК пред съда. Сега лихвите са над 150 000 евро на ден.

В крайна сметка законопроектът беше одобрен с 90 гласа "за", 18 се въздържаха, а само двама се обявиха против - въздържалите се и несъгласните бяха от ГЕРБ.