Цигарите ще поскъпнат с 10-15 стотинки от 2017 г. По-голямо ще бъде увеличението при най-евтините марки.

Причина за новите цени са промените в акцизите на тютюневите изделия, одобрени на първо четене от парламента.

От началото на 2017 г. ставките за тютюневите изделия ще се променят по следния начин: специфичният акциз ще се увеличи от 70 на 101 лв. за 1000 къса, а пропорционалният компонент ще стане 27% спрямо 38% сега. Така напрактика се връща стария начин за определяне на акциза, който действаше до края на 2015 г.

"Миналата година по-голям беше ръстът в средния и по-високия клас цигари и по-малък в ниския клас. С предложеното през тази година всъщност ще се изравнят ръстовете и ще има равнопоставеност при увеличаването на цените в различните класове", обясни Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

Още преди месец финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че по предварителни разчети средният клас цигари ще поскъпне догодина с около 15 стотинки за кутия, което е под 5% ръст.

Сега масовите папироси като "Виктори", "Карелия", "Кингс", "Мерлин", "Ева", "ММ" се продават в границата между 4,50 и 5,00 лв. Най-евтини, ако изключим кутиите с 10 цигари, са "Мелник" и някои видове LD, West, "Ротманс" и "Карелия" - по 4,40 лв. Различните видове "Марлборо" са между 4,80 и 5,00 лв.

"Още от миналата година е ясно, че в следващите три години трябва поетапно да вдигаме акциза, за да достигнем минималния в ЕС, както сме поели ангажимент в договора за присъединяване. Доста забавихме повишението на акциза в предходните години заради кризата и сега трябва да наваксаме", каза Менда Стоянова.