Испания почти със сигурност ще има действащо правителство след повече от 300 дни, съобщи в. "Ел Паис".

Федералният комитет на главната опозиционна сила - Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), реши снощи да подкрепи правителство на консерватора Мариано Рахой. Неговата Народна партия (НП) партия спечели изборите през декември 2015 и юни т.г., но така и не събра необходимото мнозинство.

В действителност социалистите няма да гласуват "за", а просто ще се въздържат. Другият внариант бе 11 техни депутати просто да не присъстват в здалата.

За да се закълне новият кабинет, предстои един кръг от разговори на главните партии с крал Фелипе VI и две гласувания в парламента. Монархът започва срещите си още днес.

След това Рахой ще назначи правителство и ще се опита да бъде одобрен годишният бюджет, което при друга ситуация е невъзможно.

А социалистите от своя страна ще се стремят да останат начело опозицията и да не дават инициативата на радикалната левица "Подемос" ("Можем").

А четвъртата голяма сила - "Сиудаданос" ("Граждани") ще бъдат предпочитаният партньор на десницата.

Рахой ще бъде избран за премиер до края на седмицата. Той ще бъде премиерът с най-малка подкрепа - едва на 137 от 350 депутати. Това ще го принуди да консултира всяка своя инициатива със "Сиудаданос" и Канарската коалиция, с които постигна договорка още през автгуст. При всички случаи винаги ще му бъсде необходима подкрепата поне на една парламентарна група.

Днес премиерът обяви, че е готов да обсъжда със социалистите предложенията за известни промени в неговата и на партията му политика, съобщи в. "Ел Мундо". Той призна, че в идеите на Федералния комитет на ИСРП има "някои добри неща".

Промяната на позицията на социалистите се дължи в немалка степен на смяната на лидера им Педро Санчес на 1 октомври. Срещу него се разбунтува голяма част от членовете на Федералния комитет. Той бе заменен от доста по-сговорчивия Хавиер Фернандес.

Самият Санчес не присъства на събранието вчера. Но след края му и огласяването на партийното решение той заяви, че "скоро ще дойде мигът, в който ще има бунт в ИСРП и бунтовниците ще си върнат властта в партията".