Най-малко 60 кадети избиха тази нощ ислямисти в полицейска академия в Пакистан, ранените са над 120 души. Мъртви са и тримата ислямисти, устроили кървавата баня. Двама са се самовзривили, а третият е бил покосен от силите на реда.

Това съобщи днес Хазееб Ахмед от Дирекцията на полицията в Куета, столица на западната пакистанска провинция Балуджистан, граничеща с Иран.

Кървавата драма се е разиграла във висшата полициейска школа, намираща се на 20 км южно от Куета.

Преди това ислямистите са прекъснали електрокабелите в района, всичко е потънало в тъма.

Властите обвиниха за зверството клон на талибаните в Пакистан. Същевременно главорезите от “Даеш” поеха отговорността за кървавата баня.

Според местните власти трима въоръжени мъже в 22,30 ч местно време снощи са ликвидирали охранител, нахълтали са в спалните помещения и са открили огън срещу вече спящите 700 кадети.

Незабавно е подадена тревога, сили за сигурност обграждат академията. На помощ пристига и войска.

Нападателите се барикадират, взимайки за заложници оцелелите бъдещи полицаи. Драмата е продължила три часа, съобщи командващият операцията генералмайор Шер Афган, цитиран от международните агенции.

Той обвини за зверството екстремистата групировка “Лажкар е Янгви”, поддържаща тесни контакти с талибаните в Афганистан.

Германската новинарска агенция ДПА обаче предаде, че ислямистката групировка “Даеш” е поела отговорността за атентата. Командир на тероростичната ислямистка групировка тази заран се е обадил на известен пакистански журналист и е заплашил с нови нападения.

Един от оцелелите кадети е разказал пред журналисти преживяното:

"Видях трима мъже, облечени в камуфлажно облекло. Въоръжени бяха с калашници. Откриха огън и нахълтаха в спалното помещение. Успях да се измъкна, покатерих се на зида и се спасих."

Това е третото подобно нападение на полицейската академия за последните години. Предишните атаки с ракети бяха през 2006 и 2008 г.

Ислямистите от «Даеш» отдавна обявиха амбициите си да разширят своя «халифат» до Афганистан и Пакистан.

Провинция Белуджистан, където тази нощ се разигра трагедията, е най-голямата в Пакистан с територия от 347 000 кв км. Това са 44 на сто от площта на страната. Населението е 12 милиона души. Въпреки залежи от газ и нефт това е най-бедната, но и най-размирната провинция.