Афганистанската жена, обезсмъртена на корицата на сп. "National Geographic" като зеленооко 12-годишно момиче, беше арестувана, защото живее в Пакистан с фалшива лична карта, съобщи АФП.

Шарбат Гула, фотографирана през 1984 г. в пакинстански лагер за бежанци от Стив МакКъри, става най- известната корица в историята на списанието.

Сега тя е заплашена от до 14 години затвор, съобщиха властите в Пакистан.

Гула е била арестувана от пакистанската федерална служба за разследвания за измама. Това е станало след двегодишно разследване в северозападния пакистански град Пешавар, близо до границата с Афганистан.

Шахид Илияс, представител на службата на разследвания, обяви, че се издирват и трима чиновници, които са издали фалшивата карта на Гула. Афганистанката е застрашена от затвор и глоба от 3000 до 5000 долара, ако бъде осъдена.

Според пакистанките власти Гула кандидатствала за лична карта в Пешавар пред април 2014 г. под името Шарбат Биби.

Тя е една от хилядите афганистански бежанци, които са успели да пробият пакистанската компютъризирана система и да получат лична карта.

Прочутата снимка на Гула е направена през 1984 г. в бежански лагер по времето на съветската окупация на Афганистан. По-късно фотогорафът решава да издири момичето и след 17 години я открива в отдалечено афганистанско селище през 2002 Тя е омъжена за хлебар и майка на три деца.

От десетилетия Пакистан осигурява сигурно убежище за милионите афганистанци, избягали от страната си при съветската окупация от 1979 г. Според данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН в Пакистан има 1,4 млн. бежанци и това превръща държавата в третата в света с най-много бежанци. Предполага се, че още един милион не са регистрираните бежанци в страната.

От 2009 г. Исламабад  постоянно отлага крайния срок афаганистанците да се върнат в страната си, но опасенията са, че след март 2017 г. няма да има повече отлагания.